Livre
Néerlandais

Nooit de buren bijten

Paul Van Loon (auteur), Camila Fialkowski (dessinateur)
De familie Rip is geen gewone familie en buurman Knieper ziet ze het liefst vertrekken. Maar dat loopt anders dan hij dacht. Vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Vampiers
Niveau de lecture
AVI 8
Titre
Nooit de buren bijten / Paul van Loon ; tek. van Camila Fialkowski
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Dessinateur
Camila Fialkowski
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Elzenga, 2000 | Autres éditions
114 p. : ill.
ISBN
90-6692-151-X

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Paul van Loon is een populaire veelschrijver, die vooral spannende en humoristische griezelverhalen schrijft. Hij noemt zichzelf de uitvinder van de "grumor". Dit verhaal verscheen oorspronkelijk al in 1995, en werd in 1996 al eens bekroond door deze Nederlandse Kinderjury. De nieuwe uitgave is een tiende, herziende druk.

Het verhaal heeft veel van de typische absurde, Britse kolder, en je moet er als lezer dan ook ten volle in willen 'geloven'. De hoofdfiguren lijken een soort 'familie Flodder', maar dan met vampierentanden en weerwolfharen. Deze familie, vader, moeder, twee zonen en een dochter, is net weer moeten verhuizen, nadat ze door hun vorige buren het huis werden uitgejaagd. In de nieuwe buurt werken ze ook al gauw op de zenuwen van de alleenwonende buurman Knieper. Die stoort zich aan het oorverdovende gitaarspel van zoon Jimi, maar moet vaststellen dat er nog veel meer niet pluis is in het huis van de familie Rip. Mensen in doodskisten, wandelende skeletten, ratten,…Lire la suite
De familie Rip is geen gewone familie, maar bestaat uit twee geesten, een vampier, een weerwolf en een skelet. Hoewel de familie op haar manier probeert zo min mogelijk op te vallen, is zij een voortdurende ergernis voor buurman Knieper. Hij houdt niet van mensen, die zich afwijkend gedragen of die er afwijkend uitzien en hij bedenkt een slim plan om de buren weg te krijgen, maar dat loopt anders af dan hij dacht. Beurtelings volgen we de hilarische gang van zaken bij de bizarre familie Rip en bij de onverdraagzame buurman Knieper. Tal van griezelige en spannende situaties worden beschreven, maar omdat dat altijd vanuit een humoristische invalshoek gebeurt, wordt het nooit echt eng. Het verhaal wordt met veel vaart in eigentijds taalgebruik verteld en aangevuld met grote en kleine karikaturale tekeningen in grijs-tinten. Vanaf ca. 9 jaar.

Nooit de buren bijten

De familie Rip is nog maar net verhuisd en zou nu wel eens een tijdje in hetzelfde huis willen blijven wonen. Lief zijn voor de buren!, zeggen ze daarom steeds tegen elkaar. Maar dat blijkt moeilijker dan gedacht want de familie Rip heeft enigszins andere gewoontes dan de bewoners in hun buurt. Moeder Rip begraaft zich graag in de tuin en viert binnenkort haar honderdvijftigste sterfdag. Haar zoon Jimi houdt van gitaargeweld en zwerft bij volle maan graag ’s nachts door de tuinen. Zijn broer Ernst rilt van genot als hij klassieke muziek hoort, liefst bij een glaasje bloed. Hun zus Lea beschikt over de gave om dwars door de muren te zweven. Problemen met een wantrouwige buurman, Knieper, laten dan ook niet lang op zich wachten. Zijn motto luidt: Rip Rot Op. De confrontaties tussen de buurman en de familie leveren griezelige en gelijktijdig grappige situaties op. Lezend groeit niet alleen het plezier in het verhaal maar ook de sympathie voor de familie Rip. Deze uitgave is de tiende her…Lire la suite

Suggestions