Livre
Néerlandais

Music-hall : een programma vol charlestons, grotesken, polonaises en dressuurnummers

Paul Van Ostaijen (auteur), Gerrit Borgers (compilateur)

Music-hall : een programma vol charlestons, grotesken, polonaises en dressuurnummers

Dans la série:
Keuze uit de gedichten en prozastukken van de Vlaamse auteur (1896-1928) met inleiding over zijn leven en werk (deze editie inclusief de gedichtencyclus 'De kringen naar binnen' (uit 'De bezette stad') met het gedicht 'Boem Paukeslag'.
Sujet
Grotesken
Titre
Music-hall : een programma vol charlestons, grotesken, polonaises en dressuurnummers / Paul Van Ostaijen ; samengest. en ingel. door Gerrit Borgers
Auteur
Paul Van Ostaijen
Compilateur
Gerrit Borgers
Langue
Néerlandais
Éditeur
Den Haag: Daamen, 1955 | Autres éditions
219 p.

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In de roes van het nachtleven

Poëzie. Net een eeuw geleden debuteerde Paul van Ostaijen. Zijn Music-Hall kreeg een nieuwe editie, voor de liefhebbers.

Paul van Ostaijen was pas 20 toen hij met Music-Hall als dichter debuteerde. De Eerste Wereldoorlog was halfweg, maar dat blijkt slechts heel indirect uit de bundel. De preoccupaties van de vroegrijpe, ook wat wijsneuzerige dichter lagen vooral bij hemzelf en zijn generatie, zowel menselijk als artistiek. Deze poëzie toont de zoektocht naar een plaats in een snel veranderende wereld, en vooral naar een positie ertegenover. Van Ostaijen omhelsde de nieuwe, stedelijke wereld van de musichall en de bioscoop, waarmee deze bundel een nieuwe thematiek in de Vlaamse literatuur bracht. Daar ligt ook het belang ervan. Deze poëzie is zichtbaar het werk van een beginner, maar ze is er niet minder lucide om: Van Ostaijen dompelt zich graag onder in de roes van tingeltangel, film, drank of seks, maar beseft ook dat het slechts om een kortstondige roes gaat.

In zijn uitvoerige nawoord geeft tekstbezorger Matthijs de Ridder deze editie haar be…Lire la suite

Herziene herdruk van de inmiddels klassieke bloemlezing (1955) van het werk van de jong gestorven Antwerpse dichter Paul van Ostaijen (1896-1928). Zijn werk past bij uitstek bij het thema van de Boekenweek 2006, schrijvers en muziek, waarvan het motto 'Boem Paukeslag' dan ook is ontleend aan een gedicht van Van Ostaijen. De grafisch experimentele gedichtencyclus 'De kringen naar binnen' (De bezette stad. 1921) waartoe het gedicht 'Boem Paukeslag' behoort, komt in eerdere drukken van deze bloemlezing niet voor, maar is voor deze gelegenheid in deze herdruk opgenomen. Het gedicht 'Boem Paukeslag' staat ook op het omslag afgedrukt. De bundel bevat een ruime keuze uit de gedichten, verhalen en opstellen die Van Ostaijen heeft gepubliceerd. In de inleiding gaat samensteller Gerrit Borgers uitgebreid in op leven, werk en context van deze 'grote vernieuwer en experimentator in het Nederlandse taalgebied'. Van Ostaijens werk staat bekend om zijn ritmiek, muzikaliteit en experimenten met de gr…Lire la suite

Suggestions