Livre
Néerlandais

Het effect van Susan : roman

Peter Høeg (auteur), Femke Muller (traducteur)
Een Deense natuurkundige moet in opdracht van Justitie, met behulp van haar gave dat mensen haar snel vertrouwen, de geheime notulen van een geheime Toekomstcommissie in handen zien te krijgen.
Titre
Het effect van Susan : roman
Auteur
Peter Høeg
Traducteur
Femke Muller
Langue
Néerlandais
Langue originale
Danois
Titre original
Effekten af Susan
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2017 | Autres éditions
348 p.
ISBN
9789029091947 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De toekomst van gisteren

Peter Høeg is terug van weggeweest. Al was hij nooit helemaal weg, en is hij ook niet helemaal terug.

Peter Høeg werd al in 1992, amper vier jaar na zijn debuut Voorstelling van de twintigste eeuw, een literaire vedette met Smilla's gevoel voor sneeuw. Een nieuw donker Scandinavisch moordmysterie schrijven had daarna voor de hand gelegen, maar Høeg vermeed angstvallig doorslagjes, en zocht rustig verder naar zijn eigen stem. Die stem bleek uiteenlopende registers aan te kunnen, maar De vrouw en de aap (1996),De stilte en het meisje (2006) en De kinderen van de olifantenhoeders (2010) werden allemaal lauw ontvangen.

Met Het effect van Susan keert Høeg nu expliciet terug naar het bekende pad. Net als Smilla Jaspersen is Susan Svendsen intelligent, creatief, dapper, aantrekkelijk én veelzijdig: ze kan niet alleen een koevoet hanteren, bromfietsen opvoeren en afluisterapparatuur traceren, ze maakt ook fantastische croissants, en ze doceert experimentele natuurkunde. Net als rond Smilla worden in haar buurt mensen vermoord.

Het begint in India, waar Susan haar lokale minnaar…Lire la suite

Dit meeslepende boek van de Deense schrijver (1957, Kopenhagen; bekroond voor 'Smilla’s gevoel voor sneeuw' uit 1992) wordt na wat mindere boeken in de Deense pers onthaald als zijn grote comebackroman. De politieke thriller draait om het gezin van Susan, een natuurkundige en de vertelster, haar man componist/dirigent Laban Svendsen en hun kinderen, de tweeling Harald en Thit. Als compensatie voor het kwijtschelden van een gevangenisstraf en repatriëring uit India moet Susan voor het Ministerie van Justitie, via haar gave dat iedereen haar ongevraagd snel van alles vertelt, de verslagen van de laatste vergaderingen van een geheime Toekomstcommissie in handen krijgen. Dit is een club van jonge specialisten uit verschillende disciplines, die vanaf de jaren zeventig met opmerkelijke precisie enkele belangrijke gebeurtenissen in de toekomst hebben voorspeld. Het wordt al snel duidelijk dat iemand anders dan de opdrachtgevers op hun dood uit is. De roman boeit door een mix van een afstande…Lire la suite

À propos de Peter Høeg

Peter Høeg, né le 17 mai 1957 à Copenhague, est un écrivain danois qui a connu la célébrité avec son roman Smilla et l'Amour de la neige (1992), qui lui vaut le prix Clé de verre et qui est adapté au cinéma sous le titre Smilla par Bille August en 1997.

Biographie

Il fait des études supérieures à l'Université de Copenhague où il obtient une maîtrise universitaire ès lettres en 1984. Après une période incertaine durant laquelle il est, entre autres, globe-trotter, marin, professeur de sport et danseur, il publie en 1988 son premier roman : L'Histoire des rêves danois (Forestilling om det tyvende århundrede).

La grande diversité de ses activités imprègne ses romans et nouvelles, dont l'accès souvent difficile bénéficie toutefois d'une parfaite maîtrise des genres, d'une ér…En lire plus sur Wikipedia