Een joodse man wordt uitgekozen voor de hoofdrol in de verfilming van een hardloopwedstrijd voor Hitler en is daardoor getuige van het huwelijk tussen Hitler en Eva Braun.
Titre
Hoe ik Hitlers getuige werd
Auteur
Peter Keglevic
Traducteur
Irene Dirkes Lucienne Pruijs
Narrateur
Dries De Weert  (inlezer)
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Ich war Hitlers Trauzeuge
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2017
1 cd
Durée
23:12
Éditeur original
Thomas Rap
Note
Vlaamse stem Stem: Man Livre converti

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Lopen voor Hitler

Roman. Een joodse hardloper was getuige op het huwelijk van Hitler. Een gewaagd uitgangspunt voor een niet helemaal geslaagde roman.

Adolf Hitlers laatste weken in de bunker in Berlijn, waarin hij trouwde met zijn vriendin Eva Braun en zelfmoord pleegde, blijven tot de verbeelding spreken. De Oostenrijker Peter Keglevic (67) speelt ze opnieuw af in een vuistdikke roman met een verrassend perspectief: de Joodse onderduiker Harry die zich niet wenst neer te leggen bij zijn lot. Hij is hardloper en wordt per ongeluk uitverkoren mee te doen aan een 1000-kilometer-loop voor de Führer, dwars door Duitsland. De wedstrijd wordt gefilmd door Leni Riefenstahl en de winnaar heeft de eer Hitler persoonlijk te feliciteren met zijn verjaardag; nummer 2 mag op een motorfiets rekenen. De renners, een wonderlijk groepje deserteurs plus vier nagenoeg identieke modelsporters uit de partij, verliezen onderweg bijna al hun tegenstanders.

Harry, die in de roman nog een aantal namen krijgt als hij van onderduik naar onderduik door Europa trekt, komt uit een gegoede tandartsenfamili…Lire la suite

Debuutroman van regisseur Peter Keglevic die na een loopbaan als boekverkoper een succesvol filmregisseur werd. Het boek begint met een epiloog in New York in 2015. Daarna begint het verhaal op 1 april 1945. De joodse Paul Renner wordt door regisseuse Leni Riefenstahl uitgekozen voor een rol in haar verfilming van de jaarlijkse hardloopwedstrijd Wij rennen voor de Führer. Die wedstrijd is duizend kilometer lang en loopt dwars door het Derde Rijk. Het Duitse Rijk is aan het instorten, maar de hardlopers laten zien dat je nooit moet opgeven. Paul Renner, die aan de leiding gaat, komt in Berlijn in de bunker van Hitler terecht, die daar op dat moment met Eva Braun trouwt. Hij is getuige van hun huwelijk. Ondanks het absurde thema, uitgesponnen in een roman van meer dan 500 bladzijden, slaagt Keglevic erin om de aandacht van de lezer vast te houden, door de komische, tragikomische en liefdevolle beschrijvingen van zijn Duitsland.

Lopen voor de Führer

Filmregisseur Peter Keglevic debuteert met schelmenroman over de Joodse getuige bij Hitlers bruiloft.

Willen we het wel weten? Hoe een Joodse jongeman in april 1945 tot getuige werd gebombardeerd bij het bunkerhuwelijk van Adolf Hitler en Eva Braun? 'Hoe ik Hitlers getuige werd': het lijkt de titel van een schelmenroman. Wie het boek koopt om olijk door de ondergang van het Derde Rijk te worden geloodst, wordt bediend. Duizend kilometer lang voert gelegenheidshardloper Harry Freudenthal, voor zijn arische medelopers Paul Renner, de lezer met taboevrije grappen, heftige gebeurtenissen en erotische escapades.

Maar de mooiste passages in het romandebuut van Peter Keglevic hebben een heel andere toon dan deze overdadige ondergangsslapstick. Het zijn Freudenthals herinneringen, die boven komen terwijl hij door het kapotgebombardeerde Duitse Rijk rent. In onbewaakte ogenblikken blikt hij terug op zijn Berlijnse jongensjaren 1933-1945, op de 'harteloosheid en de barbarij' van alledag waaraan hij stukje bij beetje zijn hele Joodse famil…Lire la suite

Suggestions