Livre
Néerlandais

De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje

Peter Verhelst (auteur), Carll Cneut (dessinateur)

De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje

Public cible:
12-14 ans et plus
Genre:
Een Afrikaanse jongen (ik-figuur) moet, om man te worden, een neushoornvogel vangen en een tijger doden. Zijn zusje (ook ik-figuur) wacht met hun ouders in het dorp op zijn terugkomst. Dan wordt het dorp verpletterd door een kudde olifanten. Met bijzondere, kunstzinnige kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje
Auteur
Peter Verhelst 1962-
Dessinateur
Carll Cneut
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2016 | Autres éditions
86 p. : ill.
ISBN
9789462910560 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 250 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In een diep donker woud wacht een Afrikaanse jongen op wat komen gaat: de kennismaking met alles wat een man moet kunnen en de krachtproef waardoor hij als man beschouwd gaat worden. Hij kiest twee totems: een neushoornvogel en een tijger. De eerste moet hij vangen, de tweede moet hij doden. Zijn ouders en zusje wachten ongeduldig in hun dorp op zijn terugkomst. Alles verloopt volgens plan, totdat een kudde olifanten het dorp verplettert. Spannend, intrigerend verhaal dat behalve over initiatierituelen ook gaat over angst, moed, verlies en de ontroerende verbondenheid tussen generaties en dorpsgenoten, tot voorbij de dood. Het is opgedeeld in twee delen, beide in de ik-vorm geschreven, die zijn gedrukt in verschillende lettertypes en kleuren: 'Het boek van de jongen' en 'Het boek van het meisje'. De tekst nodigt uit tot zorgvuldig en herhaald lezen. De buitengewoon mooie prenten tonen de pracht van de natuur en de nietigheid van de mens. De tekst domineert, maar zonder de prenten zou …Lire la suite

De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje

In 'Het boek van de jongen' wordt de jongen door de mannen van zijn dorp weggebracht naar de geheime vallei voor zijn initiatie tot man. Hij moet leren jagen, de geheime taal van de mannen leren, en twee totemdieren kiezen. De neushoornvogel die hij vangt en africht, zal zijn beschermengel worden, de tijger moet hij doden om een man te worden. Maar net vooraleer de mannen hem komen halen voor de tijgerjacht, wordt de jongen opgeschrikt door trompetstoten van olifanten en gegil van mensen uit het dorp. De jongen rent naar zijn dorp waar hij iedereen levenloos aantreft.

In 'Het boek van het meisje' switchen we naar het vertelperspectief van zijn zusje. We leren hoe de meisjes van het dorp zich klaarmaken om de nieuwe mannen te ontvangen, waar abrupt een einde aan komt wanneer het hele dorp onder de voet wordt gelopen door dolle olifanten. Ook na haar dood gaat het meisje door met vertellen, vanuit een wereld die zich tussen de levenden en de doden bevindt. Hoe haar broer h…Lire la suite

À propos de Peter Verhelst

CC BY-SA 4.0 - Image by Filip Naudts

Peter Verhelst est un poète, romancier et dramaturge belge d'expression néerlandaise né à Bruges le 28 janvier 1962.

Il a remporté de nombreux prix littéraires, parmi lesquels le Gouden Uil en 2000 pour Tongkat et le prix Herman de Coninck en 2009 pour Nieuwe Sterrenbeelden.

Bibliographie

Poésie

 • 1987 - Obsidiaan
 • 1989 - OTTO
 • 1990 - Angel
 • 1991 - Witte bloemen
 • 1992 - Master
 • 1994 - De boom N
 • 1996 - Verhemelte
 • 1997 - Verrukkingen
 • 2003 - Alaska
 • 2008 - Nieuwe sterrenbeelden
 • 2011 - Zoo van het denken

Prose

Suggestions