Livre
Néerlandais

De weldoener

P.F. Thomése (auteur)
Als een oudere musicus een jong meisje van de dood redt, verandert zijn hele leven, vooral in zijn verbeelding.
Titre
De weldoener
Auteur
P.F. Thomése
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Atlas Contact, 2015 | Autres éditions
348 p.
ISBN
9789025446628 (hardback)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

'De laatste romanticus', zo wordt de held van De weldoener genoemd. En de nieuwe roman van P.F. Thomése kun je inderdaad lezen als de ironische onttakeling van romantische mythes over de liefde en het kunstenaarschap. De held heet Theo Kiers, in een vorig leven bekend als Sir K., leadzanger van een psychedelische band, maar intussen herdoopt tot Sierk Wolffensberger, veronachtzaamde componist van koor- en orkestwerken. Geldproblemen heeft Sierk niet: hij wordt onderhouden door zijn vrouw Ghislaine, een Luxemburgse barones die hij lang geleden in een stille maannacht had geschaakt. Met de barones en zijn negentienjarige zoon woont Sierk, een vijftiger intussen, in de provinciestad H***. Daar heeft hij het onbezoldigde baantje van stadskoordirigent aangenomen, zodat hij nu en dan zijn eigen werk kan uitvoeren.
Veel daadkracht en overtuiging gaan van Sierk niet uit. 'Deze functie, deze stad, het beklemmende huwelijk: dit keurslijf is te krap voor hem, voor de grootheid die bin…Lire la suite
Het verhaal speelt zich af in de provinciehoofdstad H***. De bescheiden, integere, oudere componist Sierk Wolffensberger is een kunstenaar die het niet gehaald heeft. Het spiegelbeeld van de succesvolle, ostentatief naar buiten tredende Lou Wehry. Een dochter van deze bewierookte kunstenaar wordt van de dood gered door Wolffensberger. Met haar gaat hij - niet in de laatste plaats in zijn verbeelding - aan de haal. Een dochter. Een minnares. Hij ontvlucht zijn adellijke Luxemburgse vrouw (mooie Franse dialogen) en zijn lapzwans van een zoon. In de Lijdensweek (op Goede Vrijdag zal hij zijn compositie 'Duisternissen' in de kerk tot klinken brengen) ontfermt hij zich over het meisje. Beklemmend is hoe in deze mooie roman voorstelling botst op werkelijkheid; verlangen strijdt met invulling. Een kunstenaar in gevecht met zichzelf en zijn omgeving. Met vertragingen, in een voorname stijl, vol innerlijke overwegingen en met spiegelingen van levensmomenten, wordt dit verhaal van verlangen en …Lire la suite

À propos de P.F. Thomése

CC BY 4.0 - Image by Vera de Kok

Pieter Frans Thomése, né à Doetinchem, dans la province néerlandaise de Gueldre le 23 janvier 1958 , est un écrivain néerlandais.

Biographie

Il obtient de nombreux prix, dont le prix littéraire AKO en 1991 pour Zuidland.

Œuvres traduites en français

  • Puur, trad. d’Arlette Ounanian, Sam Garrett, Barbara Fasting, Bruxelles, Belgique, Mistral, 2005, 42 p. (notice BnF no FRBNF41009837)
  • L’Enfant ombre [« Schaduwkind »], trad. de Philippe Noble, Arles, France, Actes Sud, coll. « Lettres néerlandaises », 2004, 125 p. (ISBN 2-7427-5204-8)
  • Izak…En lire plus sur Wikipedia