Livre
Néerlandais
Een Parijse vrouw moet kiezen tussen twee minnaars.
Sujet
Relaties
Titre
De mantel van astrakan
Auteur
Piero Chiara
Traducteur
Hilda Schraa Rianne Aarts
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Il cappotto di astrakan
Éditeur
Amsterdam: Serena Libri, 2018
198 p.
ISBN
9789076270487 (paperback)
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Zachtzinnig in gijzeling

FICTIE. In De mantel van astrakan trekt een man, het wurgende dorpsleven beu, naar Parijs om er zich in het mondaine leven te verdiepen. Zijn sierlijk geschreven avontuur houdt je urenlang in je sofa gekluisterd.

Eenmansuitgeverij Serena Libri doet al ruim twintig jaar eigenzinnig waar ze plezier in heeft, wars van tendensen en modes. Bijvoorbeeld vertalingen uitbrengen van bijna vergeten auteurs als Piero Chiara.

Van Chiara (1913-1986) verschenen eerder De donderdagen van mevrouw Julia en De bisschopskamer; nu is de keuze gevallen op De mantel van astrakan, een roman uit 1978.

Chiara's naamloze ik-persoon reist naar Parijs om te ontsnappen aan het verstikkende dorpsleven in zijn geboorteplaats aan het Lago Maggiore. Hij neemt zijn intrek bij een weduwe, die hem de kamer van haar verdwenen zoon Maurice aanbiedt.

De charmes van een Indochinese

Tijdens zijn wandelingen door Parijs leert de verteller de aantrekkelijke Valentine kennen, met wie hij een relatie krijgt. Valentine blijkt in het verleden een verhouding te hebben gehad met Maurice, die volgens zijn moeder voor de charmes van een Indochinese zou zijn gevallen en haar naar haar geboorteland heeft gevolgd. M…Lire la suite

Lekker leesvoer voor een grauwe dag

Eenmansuitgeverij Serena Libri doet al ruim twintig jaar eigenzinnig waar ze plezier in heeft, wars van tendensen en modes. Bijvoorbeeld vertalingen uitbrengen van bijna vergeten auteurs als Piero Chiara.

Van Chiara (1913-1986) verschenen eerder De donderdagen van mevrouw Julia en De bisschopskamer, nu is de keuze gevallen op De mantel van astrakan, een roman uit 1978.

Chiara's naamloze ik-persoon reist naar Parijs om te ontsnappen aan het verstikkende dorpsleven in zijn geboorteplaats aan het Lago Maggiore. Hij neemt zijn intrek bij een weduwe, die hem de kamer van haar verdwenen zoon Maurice aanbiedt. Tijdens zijn wandelingen door Parijs leert de verteller de aantrekkelijke Valentine kennen, met wie hij een relatie krijgt. Valentine blijkt in het verleden een verhouding te hebben gehad met Maurice, die volgens zijn moeder voor de charmes van een Indochinese zou zijn gevallen en haar naar haar geboorteland heeft gevolgd. Maar al snel wordt duidelijk dat de verdwijning van Maurice een heel andere toedracht heeft.

In de kamer die zijn hospita hem heeft toegewezen, vindt de verteller dagboeken van Maurice, en al lezende raakt hij steeds meer door hem gefascineerd. Langza…Lire la suite

Het verhaal speelt zich af vlak na de Tweede Wereldoorlog en wordt verteld door de naamloze protagonist. Hij wordt in zijn thuisland, de omgeving van het Lago Maggiore, van diefstal verdacht en wijkt uit naar Parijs. Hij huurt er een kamer bij de oude weduwe Lenormand. Haar zoon is naar Indochina uitgeweken, zegt ze. De protagonist maakt kennis met Valentine die vertelt hem dat zij verloofd is geweest met een zekere Maurice die erg op de hoofdpersoon lijkt. Maurice bevindt zich in de gevangenis. Hij is de verdwenen zoon van de weduwe. Hij kan uit de gevangenis ontsnappen. Voor wie zal Valentine nu kiezen, voor Maurice of voor haar nieuwe vlam? De protagonist wordt neergezet als een onsympathiek personage. Hij leidt een leeg bestaan, is egoïstisch en heeft geen enkel doel in het leven. Hij houdt niet echt van Valentine, want als hij eenmaal met haar geslapen heeft, vindt hij haar lelijk. Piero Chiara (1913-1986) is een van de meest onderschatte schrijvers uit de Italiaanse literatuur. …Lire la suite

À propos de Piero Chiara

Piero Chiara (Pierino Angelo Carmelo Chiara, pour l'état-civil) est un écrivain et scénariste italien né à Luino le 23 mars 1913 et mort à Varèse le 31 décembre 1986.

Le prix littéraire Piero Chiara, fondé en 1989 par la ville de Varèse lui est dédié.

Biographie

Piero Chiara naît en 1913 à Luino, où son père Eugenio est agent des douanes. Ce dernier est originaire de Resuttano, dans la province de Caltanissetta, et sa mère, Virginia Maffei, de Comnago, un village de la rive occidentale du lac Majeur.

Contemporain et ami de Vittorio Sereni, il fait ses études dans divers collèges religieux sans réelle diligence ni constance. Ce n'est qu'en 1929 qu'il obtient un diplôme de « licenza complementare ». Il poursuit sa formation culture…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions