Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Politicus uit hartstocht : biografie van Pieter Jelles Troelstra

Piet Hagen (auteur)

Politicus uit hartstocht : biografie van Pieter Jelles Troelstra

Dans la série:
Levensbeschrijving van de sociaal-democratische politicus (1860-1930).
Titre
Politicus uit hartstocht : biografie van Pieter Jelles Troelstra
Auteur
Piet Hagen
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2010
900 p. : ill.
ISBN
9789029572163 (hardback)
Placing suggestion
Nederland 947.6 (SISO) Landen ; Landen (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 4 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Met dit boek levert journalist Piet Hagen een indrukwekkende en rijkelijk geïllustreerde biografie af over Pieter Jelles Troelstra (1860-1930), een van de belangrijkste historische figuren van de Nederlandse socialistische beweging. Hij behoorde tot de oprichters van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP, voorloper van de huidige Partij van de Arbeid) en was er tientallen jaren lang de aanvoerder van. Onder zijn leiding werd de SDAP, in samenwerking met de vakbonden, een echte massabeweging. Troelstra's idealisme, temperament en redenaarstalent droegen er aanzienlijk toe bij dat steden als Amsterdam en Rotterdam rode burchten werden en dat de SDAP zelfs in de residentie Den Haag vaste voet kreeg.

Hagen beschrijft eerst Troelstra's jeugd in Friesland. Als zoon uit een kleinburgerlijk gezin kon hij studeren en zich wijden aan het schrijven van gedichten in het Fries. Aanvankelijk voelde hij wel wat voor een progressief liberalisme en werd hij, zoals zijn vader, vrijmetse…Lire la suite
De auteur, ex-journalist en ex-docent journalistiek, geeft in dit lijvige boek een brede, welhaast alomvattende levensbeschrijving van P.J. Troelstra, voorman van de socialisten in Nederland (1860-1930). Het boek bevat achttien hoofdstukken over zowel de persoonlijke als politieke ontwikkeling van Troelstra. De auteur baseerde zich op grondig onderzoek, welonderbouwd, wetenschappelijk verantwoord, met besef van de eigen beperkingen, maar toch is dit boek zeer leesbaar en toegankelijk. Voor een politiek en historisch geïnteresseerd publiek zeer van belang. Met uitgebreide verantwoording, bronverwijzing, bibliografie van Troelstra's geschriften, een literatuuropgave, eindnoten, registers en een flink aantal foto's en afbeeldingen in zwart-wit. Verzorgde uitgave in gebonden uitvoering met leeslint.

Suggestions