Livre
Néerlandais

Oranje is het nieuwe zwart : mijn jaar in een vrouwengevangenis

Piper Kerman (auteur), Gies Aalberts (traducteur), Erik De Vries (traducteur)
Autobiografie van een Amerikaanse vrouwelijke gevangene.
Titre
Oranje is het nieuwe zwart : mijn jaar in een vrouwengevangenis
Auteur
Piper Kerman
Traducteur
Gies Aalberts Erik De Vries
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Orange is the new black
Édition
1
Éditeur
[Amsterdam]: Artemis, [2015] | Autres éditions
328 p.
Note
In de Verenigde Staten werd een gelijknamige TV-serie gebaseerd op dit boek
ISBN
9789026331732 (paperback, ISBN sticker)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Eenmaal haar diploma theaterwetenschappen op zak, besluit Piper Kerman de cocon die haar thuisstad is achter zich te laten. Ze jaagt haar oude droom na: een avontuurlijk, wat bohemienachtig leven leiden, zonder duidelijke plannen. Via Nora, een lesbienne met wie ze een relatie begint, geraakt ze betrokken in een drugsnetwerk. Loyaal en naïef werkt ze op een dag mee aan een geldtrafiek. Vijf jaar later, wanneer ze allang een heel ander leven uitgebouwd heeft – een job in New York, een stabiele relatie met Larry, een stevige inbedding in een warme familie – wordt ze alsnog veroordeeld voor die feiten. Nog eens vijf jaar duurt het vooraleer ze ook effectief voor vijftien maanden naar de gevangenis moet. Oranje is het nieuwe zwart, een allusie op de kleur van de gevangeniskledij enerzijds en de voorkeurskleur van modebewuste kringen waarin ze vertoefde anderzijds, is haar verslag van die periode.
In vele opzichten is Piper een buitenbeentje in de Danbury-vrouwengevangenis: bl…Lire la suite
De auteur (1969) schreef een boek over haar belevenissen in de Danbury-gevangenis ten noorden van New York waar ze een jaar gevangen zat voor het smokkelen van een koffer drugsgeld. In 1992 slaagde zij voor haar eindexamen en een jaar later kreeg ze een romantische relatie met een rijke, modebewuste vrouw. Zij dealde echter heroïne en Piper raakte daarbij betrokken. Met moeite verbrak ze na enige tijd de relatie, maar verzweeg deze periode voor iedereen. Ze ging werken en kreeg een vriend. Toen kwam er een proces met hoge kosten en moest ze alles aan haar dierbaren opbiechten. Pas tien jaar later ging ze de gevangenis in. Gelukkig bleven haar vriend en haar familie haar trouw. Boeiend, indringend, vaak met humor en respect weet ze het harde, verdrietige leven met deze vrouwen, meestal uit de lagere klassen, te beschrijven. Ook met de stafleden worden de verhoudingen zichtbaar. Geen wonder dat dit ontroerende boek een bestseller is geworden. Met kort nawoord over gevangenissen in de Ve…Lire la suite

À propos de Piper Kerman

Piper Eressea Kerman, née le 28 septembre 1969 est une mémorialiste américaine dont le livre autobiographique Orange Is the New Black: My Year in a Women's Prison, écrit à la suite de son expérience en prison pour blanchiment d'argent, a servi de base pour la série télévisée Orange Is the New Black.

Début de vie et formation

Piper Kerman est née à Boston dans une famille comprenant beaucoup d'avocats, médecins, et professeurs. Elle est diplômée de l'Université Swampscott à Swampscott, Massachusetts en 1987 et du Smith College en 1992. Elle se décrit elle-même comme WASP (même si son grand père paternel était Russe et Juif),.

Carrière cr…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions