Livre
Néerlandais
Een schrijfster heeft onderweg naar en in Europa veel gesprekken met mensen die ze in verschillende situaties ontmoet.
Titre
Kudos
Auteur
Rachel Cusk 1967-
Traducteur
Marijke Versluys
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Kudos
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
199 p.
ISBN
9789403132402 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Luisterend oor

Roman. In Kudos, het laatste deel van haar trilogie, klinkt Rachel Cusk scherp als altijd. Helaas valt de schrijfster soms in herhaling.

Soms lees je in recensies dat de focus van een auteur te beperkt is, dat het boek in kwestie enkel gaat over first world problems. Ergerlijk is dat. Alsof een maker niet zelf mag beslissen wat zijn of haar onderwerp is. Toch bekroop me tijdens het lezen van Kudos deze gedachte: het wereldje dat Cusk laat zien is wel érg klein. Het is een kliekje van schrijvers, uitgevers, journalisten en festivalorganisatoren. Het is niet eens zozeer dát Cusk deze incrowd opvoert, meer dat ze dit alwéér doet. Kudos is het slot van een trilogie, en ook in deel één, Contouren, spelen veel scènes zich in dit milieu af. Daarin gaat de gescheiden auteur Faye lesgeven in Griekenland. In opvolger Transit laat de vrouw haar Londense huis verbouwen.

In elk van de delen wordt de naam van het hoofdpersonage slechts één keer genoemd. Bovenal luistert Faye naar de verhalen van anderen. Faye, de ik-verteller, blijft haast onzichtbaar. Terwijl …Lire la suite

Vrouwen die mannen nadoen, krijgen eerder lof

In haar trilogie Contouren, Transit en het nieuwe Kudos is de verteller, Fay, opmerkelijk zwijgzaam. Door de hoofdpersoon uit te sparen, vond schrijfster Rachel Cusk een nieuwe manier om het leven vorm te geven, zonder zich aan de lezer uit te leveren. 'Niks toelichten! Nou en of, daar heb ik plezier in.'

Een schrijfster zit in een vliegtuig, onderweg naar een boekpresentatie in Europa. Als de lange man naast haar zich in zijn stoel heeft gewurmd en begint te knikkebollen, wordt hij telkens gewekt door de stewardess omdat zijn grote voeten het gangpad versperren. Verstoord, en alweer wakker, begint hij te praten tegen zijn buurvrouw, een geweldig verhaal over zijn gezin en de begrafenis van hun geliefde hond Pilot die hij daarnet in zijn eentje heeft uitgevoerd. De aarde zit nog onder zijn nagels.

Zo vergaat het Fay, de schrijfster in de roman Kudos van Rachel Cusk, voortdurend. Waar ze ook verschijnt, op een festival, in een hotel, wandelend of in het openbaar vervoer; zonder zelf iets te hoeven zeggen, krijgt ze verhalen toegeworpen. Mensen blijken niets liever te doen dan haar hun hele hebben en houwen toe te vertrouwen, met een voorkeur voor de thema's liefde en ouderschap.

En, andere overeenkomst: dat doen ze zonder haar iets te vragen. Zelfs het obligate rijtje i…Lire la suite

De hertrouwde schrijfster Faye vliegt naar Europa voor onder andere een literair festival, een conferentie en interviews in niet nader genoemde steden. Onderweg heeft ze gesprekken met medereizigers, journalisten, collega-schrijvers en organisatoren. In het vliegtuig praat ze met een zakenman die over zijn gezin vertelt en vooral over de hond die hij heeft moeten laten inslapen. In haar eerste hotel heeft ze een gesprek met een journaliste die haar veel vertelt over haar zus. Ook maakt ze een stadswandeling met een student als gids die zijn verhaal doet. Op een conferentie praat ze met collega’s en tussendoor belt ze met haar twee zoons, van wie de jongste na een brandje in huis haar steun zoekt. De belangrijke, in Canada geboren en sinds 1974 in Engeland wonende auteur (1967), die om haar ironische stijl en psychologisch inzicht wordt vergeleken met Jane Austen, heeft negen, vaak bekroonde/genomineerde, romans gepubliceerd. Deze goed besproken roman vormt samen met ‘Contouren’* en ‘T…Lire la suite

Kloppen onze verhalen wel?

Ook in het laatste deel van Rachel Cusks scheidingstrilogie moeten we het verhaal van Faye zelf bedenken.

Na de romans 'Contouren' en 'Transit' is 'Kudos' het laatste deel van de 'scheidingstrilogie' van Rachel Cusk, waarin ze het leven ná de scheiding van schrijfster Faye beschrijft.

Deze Faye is een transparante - haast onpersoonlijke - verteller die steevast op reis is naar iets literairs in een warm buitenland, en onderweg de levensverhalen optekent die anderen haar vertellen. Faye is enkel het oog dat waarneemt, ze heeft en geeft geen blik op zichzelf. Opvallend is dat waar zij ook komt, vreemden haar de meest intieme zaken beginnen te vertellen.

Waar Cusk in 'Contouren' - door de verhalen van passanten - de contouren van Fayes nieuwe leven zichtbaar maakt, wordt in 'Transit' haar net gekochte huis verbouwd en zo letterlijk en figuurlijk de transitie naar Faye's nieuwe leven beschreven.

In 'Kudos' is Faye tot verbazing van haar vriendenkring - want waarom laat ze zich opnieuw vastketenen? - hertrouwd, zijn haar zoons in de pubertijd, en als ze een telef…Lire la suite

À propos de Rachel Cusk

Rachel Cusk, née le 8 février 1967 à Saskatoon, au Canada, est une écrivaine britannique.

Biographie

Née en 1967, deuxième des quatre enfants d'une famille installée provisoirement en Saskatchewan, elle vit une partie de son enfance à Los Angeles où ses parents ont déménagé, avant de retourner en Angleterre à l'âge de neuf ans. Elle poursuit sa scolarité dans un pensionnat à Cambridge, puis étudie la langue anglaise au New College de l'université d'Oxford. Après l'obtention de son diplôme, elle travaille chez un agent littéraire londonien.

En 1993, elle publie son premier roman, Saving Agnes, qui remporte le Whitbread First Novel Award. The Country Life (1997) est lauréat du prix Somerset-Maugham 1998.

En 2001, son essai sur l'expérience de la maternité, A Life's Work: On …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions