Met een veroordeling tot twee maal levenslang plus zes jaar, strekt het leven van de 29-jarige Romy Hall voor zich uit in een lange, onverbiddelijk rechte lijn. Buiten in het San Francisco van haar jeugd, groeit haar zevenjarige zoontje Jackson op. Het leven in de gevangenis, is weinig meer dan overleven. Maar zelfs als je levenslang hebt, is het leven niet gedaan tot het voorbij is.
Titre
Club Mars : roman
Auteur
Rachel Kushner
Traducteur
Lidwien Biekmann Maaike Bijnsdorp
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The Mars room
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
365 p.
ISBN
9789025451905 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Rachel Kushners roman over het Amerikaanse penitentiaire systeem is van een fascinerende troosteloosheid.

Club Mars zit vol schrijnende levensverhalen, maar blijft vlijmscherp en humoristisch.

Vóór haar gevangenschap werkte Romy Hall als lapdanseres in Club Mars. Niet de beste stripclub in San Francisco, ook geen middelmatige: 'echt de slechtste en beruchtste, de smerigste tietentent die er bestaat'. Het was extreem, 'en in die zin grappig en bijzonder', voegt ze ook nog toe, alsof ze het over bungeejumpen heeft. Die vergelijking gaat op voor Romys hele levensstijl: aan de onderkant van de samenleving, maar in ultieme vrijheid. Tot ze wordt veroordeeld voor moord, de straf is twee keer levenslang. Ze wordt naar Stanville gestuurd, in de roman de allerergste vrouwengevangenis van de Verenigde Staten, en zal daar vermoedelijk nooit meer uitkomen. Duizenden vrouwen zitten hier voor zware misdaden opgesloten, en al die vrouwen bevechten elkaar.

Voor haar nieuwe roman Club Mars (originele titel The Mars Room) heeft de Amerikaanse Rachel Kushner zich grondig verdiept in het penitentiaire systeem. De auteur van het energieke De vlammenwerpers (2015), waarin…Lire la suite

Schrijnend als een verse schaafwond

BOEKENBAL.

RACHEL KUSHNER Club Mars

*****

Het probleem met lezen was dat het zo onophoudelijk was. Dan wist je je aandacht zo lang vast te houden tot je een hele alinea gelezen had, en dan kwam er gewoon nog één en bleven ze maar komen.' Het is één van Rachel Kushners eigen personages dat zich een weinig enthousiaste lezer toont, maar voor alle duidelijkheid: hij heeft het in bovenstaand citaat niet over de roman waarin hij figureert. Hoewel `Club Mars' hier en daar werd weggezet als tranerige literatuur zonder plot maar mét een boodschap, is de opvolger van Kushners bejubelde roman `De vlammenwerpers' een weergaloos werk waarin het blijven komen van de alinea's alleen maar kan worden toegejuicht. Dat Kushners derde geen plot zou hebben, zoals enkele Amerikaanse recensenten meenden vast te stellen, valt overigens nogal mee. Zijn de ideeën dan niet belangrijker dan het verhaal in dit boek over een vrouw die twee keer levenslang plus zes jaa…Lire la suite

Stanville Prison Blues

Voor Club Mars dompelde Rachel Kushner zich jarenlang onder in het Amerikaanse rechts- en strafsysteem. En met succes: haar roman geeft een bijzonder overtuigend beeld van een wereld waar onwetendheid en geweld hand in hand gaan.

Omdat Kurt Kennedy, aka Kennedy the Creep, haar maar bleef stalken, zelfs nadat ze naar een andere stad was verhuisd, sloeg Romy Hall hem met een breekijzer het hoofd in. Haar pro-Deoadvocaat was een dronkenlap die haar niet vertelde dat ze minder straf zou krijgen als ze de misdaad bekende, dus bleef ze halsstarrig volhouden dat Kurt het uitgelokt had, waarna ze twee keer levenslang kreeg. En zes jaar erbovenop omdat haar kleuter Jackson bij de daad aanwezig was en ze zijn leven in gevaar had gebracht. Daarom wordt ze naar Stanville gebracht, een stadje dat zijn identiteit te danken heeft aan zijn gevangenis waar 3000 vrouwen zitten.

Rachel Kushners Club Mars is het schrijnende relaas van achterstelling, armoede, kansloosheid, seksueel geweld en heel veel wanhoop die in druggebruik uitmondt, en hoe dat van generatie op generatie doorgegeven wordt. Typerend is bijvoorbeeld het levensverhaal van Sammy, die ook in Stanville zit. Haar misdaad was dat ze als kind in bed plaste, …Lire la suite

De 27-jarige Romy verdient voor haarzelf en haar 5-jarige zoontje Jackson de kost als stripteasedanseres in een louche club in San Francisco. Als een klant haar gaat stalken, gaat het helemaal mis. Met tweemaal levenslang en zes jaar en een eerste kans op strafvermindering als ze 65 is, moet Romy in de gevangenis zien te overleven. Haar zoontje wordt haar afgenomen. Alles lijkt hopeloos. In deze inderdaad hartverscheurende, onvergetelijke en buitengewoon goed vertaalde roman laat de auteur zien hoe mensen in de lagere klassen en aan de onderkant van de Amerikaanse samenleving in de problemen raken en afglijden in de criminaliteit. Kushner zet vraagtekens bij de uitwassen van de klassenjustitie, de buitenproportionele strafmaat van het Amerikaanse rechtssysteem en het onveilige, gewelddadige en uitzichtloze gevangenisleven. Dit stelt ze tegenover het ideaal van de vrije Amerikaanse samenleving. Borduurt voort op het in de Amerikaanse literatuur aloude contrast tussen onbedorven natuur …Lire la suite

À propos de Rachel Kushner

CC BY 3.0 - Image by ÓBIDOS TV

Rachel Kushner, née en 1968 à Eugene dans l’Oregon, est une écrivaine américaine.

Biographie

Ayant grandi entre l'Oregon et la Californie, Rachel Kushner est née de parents chercheurs en biologie qui la font travailler avec eux dans une librairie féministe dès l'âge de cinq ans. Elle suit des études d'économie politique à l'université de Californie à Berkeley. Elle suit aussi le programme d'écriture créative de l'université Columbia, où l'un de ses professeurs fut Jonathan Franzen. Elle est un temps critique pour le magazine d'art international Artforum.

Motarde, elle s'inspire de son expérience de courses dans le désert dans les années 1990 pour son roman Les Lance-flammes qui se déroule dans les années 1970 à New York et en Italie. Elle y raconte l'apprentissage intellectuel et artistique d'une jeune plasticienne.

Apr…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions