Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De vlammenwerpers : roman

Rachel Kushner (auteur), Lidwien Biekmann (traducteur), Maaike Bijnsdorp (traducteur)
Een jonge kunstenares komt in 1975 naar New York. Ze heeft maar één passie: uit haar fascinatie voor motoren en snelheid kunst maken.
Titre
De vlammenwerpers : roman
Auteur
Rachel Kushner
Traducteur
Lidwien Biekmann Maaike Bijnsdorp
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The flamethrowers
Éditeur
Amsterdam: Olympus, 2018 | Autres éditions
478 p.
ISBN
9789046706596 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Zomertip

Tijdens de jaren zeventig van de vorige eeuw tracht de jonge Reno het in New York te maken op de golf van experimentele en geëngageerde kunst. Haar specialiteit: tekenen met snelheid, lijnen trekken in het landschap. Op haar motor voelt ze zich het best in haar vel en ze valt ...

Tijdens de jaren zeventig van de vorige eeuw tracht de jonge Reno het in New York te maken op de golf van experimentele en geëngageerde kunst. Haar specialiteit: tekenen met snelheid, lijnen trekken in het landschap. Op haar motor voelt ze zich het best in haar vel en ze valt dan ook als een blok voor de succesvolle en eigenwijze kunstenaar Sandro Valera, zoon van een Italiaanse motorfabrikant. Wanneer diens familiebedrijf op springen staat, reizen ze naar Rome, waar Reno verwikkeld raakt in de sociale rellen die het land teisteren. Rachel Kushner schreef met De vlammenwerpers een roman over hoe het leven je soms bij de keel grijpt en hoe gebeurtenissen op je pad komen waar je niet onderuit kunt. Een roman die smeult en gloeit tot je je vingers dreigt te verbranden.

Thomas Barbier, Boekhandel De Reyghere, Markt 12, Brugge, dereyghere.be, confituurboekhandels.be

Rachel Kushner, De vlammenwerpers, Atlas Contact, 480 p., 21,99 euro.

RV ■

Alice in motorland

Best uitzonderlijk: zowel met je debuut als met je tweede roman genomineerd zijn voor de prestigieuze National Book Award. Het gebeurde Rachel Kushner (1968). Haar vorig jaar verschenen De vlammenwerpers stond bovendien op menig eindejaarslijstje.

Alle recensenten roemen Kushners ambitie en filmische schrijven. Geen wonder dat de filmrechten al zijn verkocht, en wel aan de filmproducent van No Country for Old Men (naar de roman van Cormac McCarthy). Het boek van Kushner is minstens zo wreed-woest als dat van McCarthy. Het is een gefragmenteerde biografie van een rijke Italiaanse familie. Kushners hoofdpersoon Valera zet direct de toon. Hij slaat een Duitser de hersens in met de loshangende koplamp van een motor. Kushner lijkt het verband tussen geweld en idealen te onderzoeken (Valera is in de Eerste Wereldoorlog lid van de Italiaanse motorrijdende doodseskaders, de Arditi, die vlammenwerpers gebruikten).

Kushner roept opnieuw een vraag over geweld en idealen op in een compleet andere context, wanneer haar andere hoofdpersoon, de eenentwintigjarige Reno, in 1975 in New York arriveert om het te maken als kunstenaar. Reno raakt verliefd op de veertien jaar oudere Sandro. Hij is de zoon van Valera, die in de tussentijd i…Lire la suite

'We voeren allemaal iets op'

Rachel Kushner wil verhalen schrijven die uniek zijn, en dat doet ze ook metDe vlammenwerpers, een van de beste Amerikaanse romans van dit jaar. 'Getrouwe weergave is niet mijn ding.'

Intellectueel uitdagend, aangrijpend en stilistisch verfijnd: Rachel Kushners werk begeestert en beklijft. In De vlammenwerpers evoceert de Amerikaanse de tweede helft van de jaren 70 in New York en Rome. Het boek werd finalist voor de National Book Award.

'Toen ik klaar was met mijn eerste roman,Telex from Cuba, wist ik meteen dat ik een boek wilde schrijven dat speelde in de New Yorkse kunstwereld van de jaren 70. Het is een stad waar ik lang heb gewoond en dat ik over kunst zou schrijven, is ook niet vreemd. Ik schrijf nu al jaren over moderne kunst voor allerlei bladen zoalsArt Forum.'

'New York was failliet destijds. Het industriële tijdperk liep ten einde en kunstenaars konden voormalige industriële panden betrekken voor bijna geen geld. Ze gebruikten industrieel afval in hun werk. Ik heb veel tijd doorgebracht met kunstenaars, velen van hen leven nog. Ik was met name geïnteresseerd in mensen die de heersende paradigma's omverwierpen.'

'In 1977 was er een gi…Lire la suite

BRANDEND RUBBER

Rode Ducati's en Rode Brigades, in haar nieuwe roman De vlammenwerpers zoekt Rachel Kushner de rode toerentallen op en vermengt ze kunst en terrorisme, liefde en verdriet tot een wervelend relaas over een jonge vrouw die zichzelf achternaraast.

Snelheid! Daar is Reno naar op zoek. Niet zozeer voor de kick, hoewel ze zonder angst meedingt naar snelheidsrecords op de hete zoutvlaktes van Nevada, maar vooral omdat haar persoonlijke leven stil lijkt te staan. Haar Italiaanse motor, een vintage Valera (ten tijde van de aankoop, de jaren zeventig, uniek in de VS), zal doorheen haar avonturen haar enige trouwe partner blijken. Onze protagonist, door haar vrienden gemakshalve naar haar geboortestad Reno vernoemd, weet niet goed wat ze met haar bestaan aan moet. Tijdens de openingspagina's van De vlammenwerpers raast ze over een highway naar een zoveelste snelheidsconcours, maar naast een nieuw record spookt ook de kunst door haar hoofd. Ze is gefascineerd door land art , waarbij kunstenaars ingrijpen in het landschap, en zelf heeft ze een vaag idee om haar rijspoor in beeld te brengen, een getuigenis van haar snelheid, vaag en anoniem bijna, even vergankelijk als de afdruk die een skiër in de sneeuw achterlaat.

Reno gunt…Lire la suite

In dit soms wat complexe verhaal komt de jonge kunstenares Reno in 1975 naar New York. Ze heeft maar één passie, ze wil uit haar fascinatie voor motoren en snelheid kunst maken. In de tumultueuze kunstscene van de stad krijgt ze een verhouding met Sandro, telg uit de rijke Italiaanse motorfamilie Valera. Met hem vertrekt ze naar zijn geboorteland, dat juist in die periode wordt overspoeld door politiek radicalisme. Deze zo verschillende werelden van snelheid, kunst, rijkdom en politiek radicalisme worden door Kushner op een caleidoscopische, boeiende wijze met elkaar in verband gebracht. Opvallend is hierbij haar stijl van schrijven. Ze schrijft in korte zinnen die de lezer heel dicht bij het verhaal houden. Als ze in New York is teruggekeerd, is Reno, onder de invloed van de tegengestelde werelden waarin ze heeft vertoefd, veranderd. Een levendige en overweldigende roman waarin Kushner fictie en werkelijkheid knap weet te combineren. Tweede roman van de Amerikaanse schrijfster.

À propos de Rachel Kushner

CC BY 3.0 - Image by ÓBIDOS TV

Rachel Kushner, née en 1968 à Eugene dans l’Oregon, est une écrivaine américaine.

Biographie

Ayant grandi entre l'Oregon et la Californie, Rachel Kushner est née de parents chercheurs en biologie qui la font travailler avec eux dans une librairie féministe dès l'âge de cinq ans. Elle suit des études d'économie politique à l'université de Californie à Berkeley. Elle suit aussi le programme d'écriture créative de l'université Columbia, où l'un de ses professeurs fut Jonathan Franzen. Elle est un temps critique pour le magazine d'art international Artforum.

Motarde, elle s'inspire de son expérience de courses dans le désert dans les années 1990 pour son roman Les Lance-flammes qui se déroule dans les années 1970 à New York et en Italie. Elle y raconte l'apprentissage intellectuel et artistique d'une jeune plasticienne.

Apr…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque