Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Onhandig bloesemend : gedichten

Ramsey Nasr (auteur)

Onhandig bloesemend : gedichten

Een bundel van gedichten.
Titre
Onhandig bloesemend : gedichten
Auteur
Ramsey Nasr
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2005 | Autres éditions
78 p.
ISBN
90-234-1429-2

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Ramsey Nasr laat zich in zijn jongste bundel vooral inspireren door de klassieke muziek. Daarvan getuigen de titels van reeksen als 'Voor de linkerhand' en 'Dichter liefde', terwijl de slotafdeling geheel in het teken staat van een altvioolsonate van Sjostakovitsj. Toch kan je niet echt stellen dat de dichter ernaar streeft om met zijn poëzie de muziekinspiratie echt te verklanken; het gaat veeleer om een verwantschap qua sfeer en toon, terwijl ook een speciale zorg uitgaat naar klank en ritmiek. Liefde en dood vormen niet toevallig de centrale thema's van deze bundel, maar Nasr draagt er vakkundig zorg voor dat zijn lyriek draaglijk blijft door het gebruik van een rechtstreeks aansprekende taal (hoewel die soms ironisch wordt afgewisseld met bombastische beeldspraak), door een sterk dialogische poëzie met veel aansporingen en door een ironische relativering. Ook de wijze waarop het dichterlijke ik in een aantal gedichten schuilgaat achter het personage Frederik Wonderlik (een allusie…Lire la suite
Ramsey Nasr (1974) is een veelkunner. Naast acteur en regisseur is hij ook schrijver van toneelteksten, libretto's en poezie. Onlangs verscheen zijn tweede bundel 'Onhandig bloesemend'. Zijn debuut ('27 gedichten & Geen lied') werd in 2000 juichend ontvangen en bekroond met verschillende prijzen waaronder de prestigieuze C. Buddingh'-prijs voor debutanten. Ook in deze tweede bundel laat hij zien hoe onstuimig taal kan zijn. Woorden als cothurne, weemoediglijk, fonkelniezen en gijgen raken het papier regelmatig aan. En wat te denken van zinnen als: 'in startlichte zomermorgen / sta ik voor bloemenkas dampende vol / de bloemen fluisteren en murmen'. Het is rijke poëzie, in drie afdelingen; poëzie van een dichter in beginnende bloei. En bij zulke gedichten weet je eigenlijk al van te voren dat er in de toekomst nog veel te plukken zal zijn.

À propos de Ramsey Nasr

Ramsey Nasr, né le 28 janvier 1974 à Rotterdam, est un acteur, poète et écrivain néerlandais, d'origine palestinienne.

Biographie

Ramsey Nasr, né en 1974 à Rotterdam dans une famille palestino-néerlandaise, est diplômé en 1995 de l'école d'art dramatique d'Anvers.

Il remporte en 2013 le Gouden Ganzenveer (en). En 2015 il remporte le prix Louis d'Or.

Il joue dans The other voice mis en scène par Ivo van Hove

Avec Hannah Hoekstra, en 2019 il est nominé pour le Toneelprijzen.

Filmographie

Cinéma et téléfilms