Livre
Néerlandais
Keuze van een zestigtal gedichten van de Amerikaanse schrijver Raymond Carver (1938-1988), die eenzelfde kenmerkende stijl hebben als zijn korte verhalen.
Titre
Uit het oosten, licht / Raymond Carver ; keuze en vertaling Astrid Staartjes
Auteur
Raymond Carver
Traducteur
Astrid Staartjes
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Éditeur
[Bleiswijk]: Uitgeverij Vleugels, copyright 2021
100 p.
Note
Geselecteerde gedichten uit: All of us : the collected poems
ISBN
9789493186347 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Spaarzame poëzie of lui proza?

De poëzie van Raymond Carver begint waar het gedicht eindigt. Dat bewijst Uit het oosten, licht, nieuw vertaald werk van de Amerikaanse meester van het minimalisme.

Toen Raymond Carver in 1988 op vijftigjarige leeftijd stierf aan longkanker, werd hij op één lijn gezet met Hemingway en Bukowski. Alle drie stevige drinkers die een zware prijs betaalden voor hun levensstijl. Alle drie onnavolgbaar, maar eindeloos gekopieerd door mindere goden. En alle drie meesters van de literaire sprint - het korte verhaal.

Vooral Carver, die geen enkele roman schreef, vond gebald proza de vorm bij uitstek om de spanning erin te houden en te werken op de verrassing. Daarom is de publicatie van Uit het oosten, licht, een 'brede selectie' van zijn gedichten, vertaald door Astrid Saartjes, verrassend. Zijn poëzie kon nooit op hetzelfde enthousiasme rekenen als zijn verhalen, waarin hij een Amerika schetst doordrenkt van alcohol, frustratie en huiselijk geweld.

Als zijn gedichten al enige ophef veroorzaakten, dan was dat wegens het hoge autobiografische gehalte. Zoals die keer dat hij zijn roes op de sofa uitsliep na een nacht 'lawa…Lire la suite

Briljante verhalenschrijver blijkt ook een geweldige dichter

In een van zijn gedichten schrijft Raymond Carver: 'Vergeet alle ervaringen die je ineen doen krimpen.' Een uitspraak die op een tegeltje zou passen. Waar Carver bij dit goedbedoelde advies zelf aan dacht was 'alles wat met kamermuziek te maken heeft', de oude meesters in musea en jonge meiden. Carver, die we toch eerst en vooral kennen als de grootmeester van het korte verhaal, blijkt in de voorbeeldige vertaling van Astrid Staartjes,

Uit het oosten, licht, ook een geweldig dichter. Heerlijk laconiek zijn de door haar geselecteerde verhalende gedichten uit Carvers Collected Poems. Wat voor zijn verhalen geldt - dat zij puntig en grappig zijn en immer toewerken naar een onverwachte wending - geldt ook voor zijn gedichten. 'Er kan nu ieder moment iets gebeuren', schrijft Carver in 'Drinken tijdens het rijden'. Dat mag gerust programmatisch worden opgevat. Want in iedere situatie- of karakterschets gebeurt daadwerkelijk wat. 'Noem het een poolster', schrijft Carver over een de…Lire la suite

Raymond Carver (1938-1988) staat bekend als de grootmeester van het Amerikaanse korte verhaal. Hij blies het genre in de jaren 80 met zijn kenmerkende staccato stijl nieuw leven in. Carvers poëzie is minder bekend. Toch verscheen in 2013 al een bloemlezing van Carvers liefdesgedichten in Nederlandse vertaling (‘Het woord liefde’). De nu verschenen keuze uit het verzameld dichtwerk van Carver, gekozen en levendig vertaald door Astrid Staartjes, is breder. De taal van Carver is niet ingewikkeld, bijna parlando. De stijl is kort en droog. De onderwerpen zijn schijnbaar alledaags, maar krijgen met een mooie draai een extra lading. Een mooi voorbeeld is het gedicht ‘Arenden’, waar een arend een 'wonderbaarlijke kabeljauw' voor de voeten van de dichter laat vallen. De bundel verschijnt, als altijd mooi verzorgd, bij de kleine maar dappere uitgeverij Vleugels, die in vijf jaar al ongeveer 150 kleinoden uitgaf, in vertaling (uit het Spaans, Duits, Frans, Roemeens, Engels, Russisch, Chinees en…Lire la suite

À propos de Raymond Carver

Raymond Clevie Carver, Jr., né le 25 mai 1938 à Clatskanie dans l'Oregon et mort le 2 août 1988 à Port Angeles dans l'État de Washington, est un écrivain américain. Également poète, Carver est avant tout considéré comme un nouvelliste de premier plan.

Biographie

Né à Clatskanie, dans l'Oregon, une petite ville ouvrière sur le fleuve Columbia, il a grandi à Yakima dans l'État de Washington. Son père, ouvrier dans une scierie, était alcoolique et sa mère travaillait parfois comme serveuse ou vendeuse. Lors de son enfance et de son adolescence, il passe la plupart de son temps libre à lire, notamment des nouvelles de Mickey Spillane ou des magazines tels Sports Afield ou Outdoor Life.

En En lire plus sur Wikipedia