Livre
Néerlandais

Wat als?

Reina Ollivier (auteur), Marjolein Pottie (dessinateur)
Een meisje zit aan tafel en vraagt zich af wat er gebeurt als zij de laatste boterham neemt. Dat is het begin van een vragenrondje aan haar ouders. Prentenboek met paginagrote illustraties en telkens de vraag wat als... Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Wat als?
Auteur
Reina Ollivier
Dessinateur
Marjolein Pottie
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2007 | Autres éditions
[28] p. : ill.
ISBN
9789020972627
Placing suggestion
Fantaseren (ZIZO)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een meisje zit aan tafel en neemt de laatste boterham uit het mandje. Dit brengt haar op de vraag ‘Wat als ik het laatste sneetje brood opeet?’ Haar ouders antwoorden dat ze dan naar de bakker gaan. Maar wat als die op vakantie is? Telkens voorziet het meisje een ander probleem dat ze ter sprake brengt met de woordgroep ‘Wat als…?’ Het meisje draaft een beetje door en komt al vragend terecht in een konijnenhol. Dat ze dan konijn zou moeten eten, gaat wellicht te ver. De telkens doorvragende kleuter is een bekend gegeven dat in dit stapelverhaal is uitgewerkt. Het grote prentenboek met paginavullende prenten, verspreid over telkens een dubbele pagina, bevat veel herkenbare voorwerpen, mensen en dingen uit de wereld dichtbij huis. Het laat een gezellig en veilig gezinsleven zien waar ruimte is voor emoties. De prenten zijn kleurrijk, de teksten kort, het verhaal loopt mooi rond. Het prentenboek komt rustig over, maar bevat genoeg stof tot aanwijzen, benoemen en praten. Vanaf ca. 4 jaar.

Wat als?

Wat als ik het laatste sneetje brood opeet? Dan gaan we naar de bakker. Wat als de bakker met vakantie is? Dan zoeken we een broodautomaat. Dit is het begin van een tocht die uitgelokt wordt door een eenvoudige vraag. Deze tocht brengt het gezin - papa, zwangere mama en drie kinderen - op allerlei voor de hand liggende maar ook bijzondere plaatsen. Tot de eerste categorie behoren de bakker en het warenhuis, tot de tweede de alternatieve logeerplekjes voor het geval hun huis is verdwenen: het overvolle hotel, de tent, onder de blote hemel tot het hol in de grond. Een laatste onverwachte wending brengt dit originele stapelverhaal weer op het punt waar het begon: aan tafel! Kleuters houden van het spelletje 'wat zou er gebeuren als ...' Dit boek doet volop een beroep op hun verbeelding. Ze kunnen het verhaal goed volgen op de grote haast kinderlijk eenvoudige tekeningen. Op de illustraties valt heel veel te ontdekken, details zoals het muisje in de lege broodautomaat en zelfs een extra v…Lire la suite