Livre
Néerlandais

Dagelijks werk : een schrijversleven

Dagelijks werk : een schrijversleven

De auteur (1954-2018) blikt terug op een rijk en veelzijdig schrijversleven aan de hand van teksten die ze terugvond in haar archief, van essays en lezingen tot mails.
Titre
Dagelijks werk : een schrijversleven
Auteur
Renate Dorrestein 1954-2018
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2018
297 p.
ISBN
9789057599132 (paperback)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een monter adieu

Renate Dorrestein (64) is terminaal ziek. Toch blikt ze in haar laatste boek op geamuseerde en vaak luchthartige toon terug op haar schrijversbestaan en houdt ze een 'louterende' opruiming. Dagelijks werk is een afscheid met brio.

De zomer van 2016 ligt nog vers in het geheugen. Hij behoorde tot de top tien van warmste zomers ooit. Het was de zomer van jagen op Pokémon Go. Maar ook de zomer van Theresa May en de brexit en van Chris Froome die voor de derde keer triomfeerde in de Tour de France. De zomer van bosbranden en vuurhaarden, in Portugal en Californië. En van terreur. Zoals de vrachtwagen die op Quatorze Juillet inreed op een menigte op de Promenade des Anglais te Nice, en zesentachtig dodelijke slachtoffers maakte.

Voor de Nederlandse schrijfster Renate Dorrestein (°1954) was het aanvankelijk een seizoen als alle andere. 'Ik wist uiteraard niet dat het mijn eigen laatste zomer als gezond mens zou zijn', schrijft ze laconiek in Dagelijks werk, waarin ze de literaire balans van haar leven opmaakt. IJverig werkte ze aan haar roman Reddende engel. Haast roekeloos verheugde ze zich op haar volgende boek. De locatie - een sinister kinderziekenhuis - had ze al bij de lurven, net als …Lire la suite

De auteur (1954-2018) blikt terug op een rijk en veelzijdig schrijversleven. Ze vertelt haar verhaal aan de hand van teksten die ze terugvond in haar archief, van essays en lezingen tot mails. Daarbij laat ze zien waar het schrijverschap naast het daadwerkelijke schrijven nog meer uit is opgebouwd: inspiratiebronnen, internationale gastschrijverschappen, uitgeversperikelen, de omgang met lezers, scholieren, vertalers en pers. Vooral ook laat ze zien wat haar drijft, welke morele dilemma’s ze op wil werpen en welke actuele kwesties ze heeft aangesneden. Veel van de teksten zijn op zichzelf al de moeite waard – scherp, humoristisch – maar de meerwaarde zit in de literaire autobiografie die Dorrestein zo van zichzelf samenstelt. Dat doet ze met die slimme en toch lichtvoetige toon die haar zo eigen is. Het is daarmee een vrolijk stemmend boek – tot de lezer beseft dat ze dit werk nooit had samengesteld, als ze geen vergevorderde slokdarmkanker had, die haar in mei 2018 fataal werd. Dit b…Lire la suite

Dorrestein over Dorrestein

Renate Dorrestein maakt zelfportret met selectie uit eigen werk.

Bij het lezen van 'Dagelijks Werk' moest ik toch weer even aan de Lezeres des Vaderlands denken die in 2016 ijverde voor meer aandacht voor literatuur van vrouwen in de boekenbijlagen. In Dorresteins zojuist verschenen terugblik op haar schrijversleven zit ook haar artikel uit 1985 over de Anna Bijns Prijs voor 'de vrouwelijke stem in de literatuur' - toen in het leven geroepen door Elly de Waard, Anja Meulenbelt, Caroline van Tuyll en Dorrestein zelf.

Iedereen viel destijds over deze Anna-Bijns-dames heen. Want wat deed dat er eigenlijk toe, geslacht, het ging toch om de literaire kwaliteit? "Maar zo simpel lag het natuurlijk niet", aldus Dorrestein. Want wie bepaalde wat 'kwaliteit' was, wat 'mooi' en 'geslaagd' zou heten, of 'ondermaats' en 'mislukt'. Dat waren al die heren die verontwaardigd in de pen klommen ('wie wil er nou schrijven als vrouw?', schreef er eentje, best geestig). Op één gunstige uitzondering na: Gerard Reve die zichzelf meldde als kandida…Lire la suite

À propos de Renate Dorrestein

CC BY-SA 4.0 - Image by Jan Harm Bakhuys

Renate Maria Dorrestein, née à Amsterdam le 25 février 1954 et morte le 4 mai 2018 à Aerdenhout, est une écrivaine et journaliste néerlandaise.

Biographie

Renate Dorrestein commence à travailler pour le magazine Panorama. Son œuvre est fortement influencée par le suicide de sa sœur.

Ouvrages

 • 1983 - Buitenstaanders
 • 1985 - Vreemde streken
 • 1986 - Noorderzon
 • 1987 - Een nacht om te vliegeren
 • 1988 - Korte metten
 • 1988 - Het perpetuum mobile van de liefde
 • 1989 - Vóór alles een dame
 • 1991 - Het hemelse gerecht
 • 1992 - Ontaarde moeders
 • 1993 - Heden ik
 • En lire plus sur Wikipedia