Livre
Néerlandais

Samenvatting van de muziekleer ; Persoonlijke aantekeningen ; Descartes' dromen ...

René Descartes (auteur), Erik-Jan Bos (éditeur intellectuel), Han Van Ruler (éditeur intellectuel)

Samenvatting van de muziekleer ; Persoonlijke aantekeningen ; Descartes' dromen ...

Dans la série:
Verhandelingen door de Franse filosoof (1596-1650).
Contient
Titre
Samenvatting van de muziekleer ; Persoonlijke aantekeningen ; Descartes' dromen ...
Auteur
René Descartes
Éditeur intellectuel
Erik-Jan Bos Han Van Ruler
Langue
Néerlandais
Langue originale
Latin
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Boom, 2010
350 p. : ill.
ISBN
9789085066576 (paperback)
Placing suggestion
155.3 (SISO) Filosofen ; Filosofen (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 15 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

René Descartes (1596-1650) staat te boek als de 'vader van de moderne wijsbegeerte' omdat hij de mens tot uitgangspunt maakte van alle zoektochten naar kennis en waarheid. Het dreef hem tot de enige onbetwijfelbare zekerheid, neergelegd in zijn beroemde stelling: 'ik denk, dus ik ben'. Dit cartesiaanse subjectdenken is vooral in de twintigste eeuw vaak mikpunt van kritiek geweest voor uiteenlopende filosofen als Heidegger, Foucault, Ryle, Rorty of Wittgenstein.
De filosofie van Descartes is gekend als streng rationalistisch, gekenmerkt door een rigide scheiding tussen lichaam en geest (dualisme), en een mechanistisch wereldbeeld. Vooral zijn expliciete herformulering van aloude problemen zoals het lichaam-geestprobleem, heeft echter steeds opnieuw de fascinatie voor zijn werk doen heropleven, tegenwoordig vooral in de neurowetenschappen (bijvoorbeeld Antonio Damasio) en de analytische Philosophy of Mind.
Descartes bracht een groot deel van zijn leven door in de Republiek der Ne…Lire la suite
Eindelijk verschijnt er weer een (vrijwel) volledige vertaling van het werk van Descartes (de vorige dateert uit de zeventiende eeuw). De 'Bibliotheek Descartes' moet te zijner tijd uit acht delen bestaan en daarvan is dit het eerste. En als dit deel het gezicht van de reeks bepaalt, dan wordt deze uitgave iets om heel erg blij mee te zijn: zorgvuldige vertalingen, uitvoerig en deskundig ingeleid en geannoteerd, en voorzien van een uitgebreide leeswijzer. Dit eerste deel bevat vier vroege werken: de 'Samenvatting van de muziekleer' die Descartes schreef op verzoek van zijn vriend Isaac Beeckman, de 'Persoonlijke aantekeningen' uit een notitieboek dat Descartes twee jaar lang bijhield; de beroemde 'Dromen' uit 1619 die hem op het spoor van zijn levenswerk zetten, en de 'Regels om richting te geven aan het verstand', een onvoltooide tekst waarin hij de basis legt voor zijn latere methodologie. Teksten die bij een breder publiek niet of nauwelijks bekend zijn en alleen al daarom zeer de …Lire la suite

À propos de René Descartes

René Descartes est un mathématicien, physicien et philosophe français, né le 31 mars 1596 à La Haye-en-Touraine, aujourd'hui Descartes, baptisé le 3 avril 1596 dans l'église Saint-Georges de Descartes, et mort le 11 février 1650 à Stockholm.

Il est considéré comme l’un des fondateurs de la philosophie moderne. Il reste célèbre pour avoir exprimé dans son Discours de la méthode le cogito — « Je pense, donc je suis » — fondant ainsi le système des sciences sur le sujet connaissant face au monde qu'il se représente. En physique, il a apporté une contribution à l’optique et est considéré comme l'un des fondateurs du mécanisme. En mathématiques, il est à l’origine de …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions