Portret van de schrijfster-filosofe Iris Murdoch, van haar studententijd tot en met haar gevecht tegen het trage mentale aftakelingsproces als gevolg van de ziekte van Alzheimer.
Titre
Iris
Directeur
Richard Eyre
Antécédent bibliographique
John Bayley
Compositeur
James Horner 1953-2015
Acteur
Judi Dench Kate Winslet Jim Broadbent
Langue
Anglais
Éditeur
Sans lieu de publication: Paradiso Filmed Entertainment, 2003 | Autres éditions
1 dvd-video
Date d'enregistrement
2001
Durée
ca. 87 min.
Note
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans Based on the books Iris : a memoir and Elegy for Iris by John Bayley
EAN
5410504967184

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Iris Murdoch, de filosofe-schrijfster, overleed in 1999 aan de gevolgen van Alzheimer. In deze Amerikaans-Britse speelfilm van regisseur Richard Eyre wordt een beeld gegeven van haar leven, van haar studententijd tot aan haar dood. In flashbacks zien we hoe de jonge Iris (Kate Winslet) haar man, de literatuurcriticus John Bayley (Hugh Bonneville), ontmoet en hoe de oude Iris (Judi Dench) langzaam aftakelt en verzorgd wordt door haar man (Jim Broadbent). De film is gebaseerd op de twee boeken die Bayley schreef over zijn vrouw: Elegie voor Iris* en Iris en haar wereld**. Pauline Kleijer (Volkskrant 6-6-'02): 'Eyre maakt een bijna vlekkeloos portret van het liefdevolle duo, waarin niets zonder betekenis blijft. (...) Het zijn vooral de oudere acteurs die de film geur en smaak geven: Dench is knap en pijnlijk precies en Broadbent, die voor zijn rol een Oscar won, is een aandoenlijke stuntel.' Judi Dench en Kate Winslet ontvingen ieder een Oscarnominatie. De dvd bevat geen extra's.

À propos de Richard Eyre

Richard Eyre (né le 28 mars 1943 à Barnstaple en Angleterre) est un réalisateur, scénariste, monteur et producteur exécutif de cinéma et de télévision anglais.

Biographie

Il est marié avec Sue Birtwistle, productrice de cinéma. Il a été anobli par la reine Élisabeth II d'Angleterre.

Filmographie

Réalisateur

  • 1960 : Julius Caesar (Télévision)
  • 1980 : The Cherry Orchard (Télévision)
  • 1979-1981 : Play for Today (Série télévisée)
  • 1983 : Loose Connections
  • 1983 : Guerres froides (The Ploughman's Lunch)
  • 1984 : Laughterhouse
  • 1985 : Past Caring (Télévision)
  • 1986 : The Insurance Man (Télévision)
  • En lire plus sur Wikipedia

Suggestions