Livre
Néerlandais

Raad het maar ...

Riet Wille (auteur), Kristien Aertssen (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Raadsels rond vijftien letters in de vorm van rijmpjes en taalspelletjes. Voorzien van grappige illustraties in zachte kleuren. Vanaf ca. 6 jaar.
Sujet
Raadsels
Niveau de lecture
AVI 1, AVI M3
Titre
Raad het maar ... / tekst Riet Wille ; ill. Kristien Aertssen
Auteur
Riet Wille
Dessinateur
Kristien Aertssen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2005
[32] p. : ill.
ISBN
90-5838-328-8

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Raad het maar..., deze flauwe titel is jammer genoeg de perfecte exponent van de bedroevende inhoudelijke kwaliteit van dit boek. Zo fris en guitig als de illustraties zijn -- of beter: de getekende spielereien bij de rijmpjes --, zo arm en zoutloos is de tekst van Riet Wille. Wille perste houterige rijmraadseltjes uit haar pen die eerste lezertjes het genot van het woordjes raden moeten doen proeven. De te raden woordjes zijn alfabetisch geordend. Per dubbele pagina komt een letter uit het alfabet aan de orde. Beginnend met dezelfde alfabetletter, worden de woorden dan telkens door Kristien Aertssen in een grappige constellatie verbeeld. Zo resulteren 'dood', 'duin', 'dief', 'das', 'dun' en 'den' in een grappig strandtafereel. Alle letters passeren de revue behalve de a, c, e, f, i, o, q, s, u, x en y. Zonder duidelijke reden. Het boek mist een focus. Het mist een interne, inhoudelijke logica. Alles lijkt te willekeurig geselecteerd.

De lezer struikelt over de stoffige …Lire la suite
“Al het nat / van het dak / loopt door mij / op een rij.” De oplossing van dit raadsel vergt enig nadenken, maar al snel zal een kind op het woord ‘goot’ komen. En het rijm “een mug beet: / in mijn oor en been, / in mijn buik en teen. / het is niet leuk, / nu heb ik ….” zal een kind aanvullen met ‘jeuk’. Mooi vormgegeven en van mooie illustraties voorzien boek met raadsels voor kinderen na drie maanden leesonderwijs (ca. AVI 1). Per dubbele pagina worden zes raadsels gegeven die steeds als oplossing een woord hebben dat dezelfde beginletter heeft (die ook duidelijk op de pagina staat afgebeeld). De te raden woorden staan ook allemaal afgebeeld in de kleurrijke en humoristische illustraties. De raadsels zijn goed omschreven in de vorm van een rijm en lijken vaak op zeer goed doordachte taalspelletjes. In totaal komen vijftien letters aan de orde. Tekst (in een duidelijk lettertype) en illustraties zijn duidelijk gescheiden, waardoor een prettige bladspiegel ontstaat. De jonge lezer wor…Lire la suite

Raad het maar ...

De tijd dat boekjes voor beginnende lezertjes eentonig, repetitief en saai waren, is gelukkig voorbij. Leesvaardigheid oefenen kan nu ook speels. Riet Wille en Kristien Aertssen maakten samen een leuk boek vol raadseltjes op leesniveau 1. Op elke dubbele pagina wordt de lezer uitgedaagd om bij zes raadsels een oplossing te vinden die begint met dezelfde, bovenaan vet afgedrukte medeklinker. De vele kleurige, grappige illustraties geven een flinke zet in de goede richting. Soms helpt ook rijm de speurder op weg: mijn neef heet toon. wat is hij van mijn oom? (zoon) De ene keer ligt het antwoord voor het oprapen, een andere keer is er toch een beetje hersenwerk nodig, zoals bij dit doordenkertje: 77 aan zee waar doe je dat mee? met een … (zeef) Een mooi boekje dat garant staat voor veel taalplezier. Ook als het lezen moeizaam blijft gaan.

Suggestions