Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

April is de wreedste maand

Rindert Kromhout (auteur)

April is de wreedste maand

Dans la série:
Public cible:
15 ans et plus
Als Virginia Woolf, de tante van Quentin (ik-figuur) en Angelica, verdwijnt, gaan ze wanhopig naar haar op zoek. Hun moeder lijkt meer te weten, maar ze wil niets vertellen. Vanaf ca. 15 jaar.
Titre
April is de wreedste maand
Auteur
Rindert Kromhout
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2013
265 p.
ISBN
9789025864071 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In maart 1941 verdwijnt de schrijfster Virginia Woolf, met achterlating van een brief. Haar neef Quentin Bell vertelt in de ik-vorm over deze gebeurtenis. De hoofdstukken hierover worden afgewisseld met het verhaal dat Quentins zusje Angelica vertelt en dat hij op schrift stelt. Daarin haalt het meisje herinneringen op aan haar tante en uit ze haar ambivalente gevoelens met betrekking tot haar moeder, de schilderes Vanessa Bell. Het verhaal is een – los te lezen – vervolg op ‘Soldaten huilen niet’*, waarin Quentin vertelt over de dood van zijn broer Julian, maar vooral over zijn leven binnen het onconventionele kunstenaarsgezin waarin hij opgroeide. Beide verhalen zijn gebaseerd op feiten en bestaande personen. Centraal staat de Bloomsbury Groep, een verzameling Britse kunstenaars uit begin vorige eeuw. Opnieuw is de auteur erin geslaagd een boeiende, gelaagde roman te creëren. De auteur kreeg voor 'Soldaten huilen niet' de Gouden Lijst en de Thea Beckmanprijs. Met nawoord en literatu…Lire la suite

April is de wreedste maand

Als de schrijfster Virgina Woolf in het voorjaar van 1941 spoorloos verdwijnt, staat de familie voor een raadsel. Virginia is de tante van een andere, jonge schrijver, Quentin Bell, en zijn zus Angelica. Het enige wat ze van haar terugvinden is een wandelstok bij de rivier en een afscheidsbrief, die ze niet mogen lezen.
Hun moeder, Vanessa, de zus van Virgina en een gedreven schilderes, zwijgt in alle talen. Quentin laat het hier niet bij en vlucht in datgene wat hij graag doet: schrijven. Hij schrijft samen met zijn zus zijn herinneringen aan zijn tante op, om zo misschien de waarheid te kunnen achterhalen. Zijn verhaal zet echter niet alleen zijn tante, maar vooral zijn zus Angelica, centraal. Hij beschrijft hoe moeilijk het was voor zijn zus om op te groeien in het mondaine wereldje van kunstenaars, hoe ze het gevoel had door haar eigen moeder verworpen te worden, wat de gevolgen waren van de te grote vrijheid die ze kreeg en over haar zoektocht naar zichzelf. Angelica twijfe…Lire la suite

April is de wreedste maand (14+) van Rindert Kromhout

Rindert Kromhout schreef het - los te lezen - April is de wreedste maand, een vervolg op Soldaten huilen niet (bekroond met Gouden Lijst voor het beste jeugdboek en de Thea Beckmanprijs). De setting is de Bloomsbury Groep, een verzameling Engelse kunstenaars eerste helft 20ste eeuw. De familie Bell verwerkt het verdwijnen van schrijfster Virginia Woolf en probeert te reconstrueren wat haar bewoog. Tegen deze achtergrond groeien Quentin en Zus Angelica op. Quentin, schrijver in spe, verhaalt wat Angelica vertelt. Samen maken zij hun verhaal. Quentin gedijt in deze bonte mengeling van kunstenaars. Angelica heeft het moeilijk en heeft nood aan orde en regelmaat. Hun moeder, de schilderes Vanessa Bell, weigert hen verder te helpen bij het ontrafelen van de waarheid rond hun tante Virginia Woolf.