De fantastische meneer Vos

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (dessinateur), Harriët Freezer (traducteur)
Drie rijke en gierige boeren proberen een vossenfamilie te doden, omdat deze al hun pluimvee opeet. Maar meneer Vos is erg slim! Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Titre
De fantastische meneer Vos
Auteur
Roald Dahl
Dessinateur
Quentin Blake
Traducteur
Harriët Freezer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Fantastic Mr Fox
Éditeur
Utrecht: Uitgeverij De Fontein Jeugd, 2021 | Autres éditions
94 p. : ill.
ISBN
9789026139345 (hardback) 9789026158117 (hardback)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Drie rijke en gierige boeren proberen een vossenfamilie te doden, omdat deze al hun pluimvee opeet. Maar meneer Vos is erg slim! De soepele vertaling, en de zwart-wittekeningen van Quentin Blake, maken een fraai geheel van dit aardige, spannende verhaal, waarin vrolijkheid en vernuft het winnen van de wraakzucht van de drie verbitterde vrekken. Door angstige, spannende passages en het soms niet eenvoudige taalgebruik zal het bij jonge kinderen door voorlezen het meest tot zijn recht komen. Bekroond met een Zilveren Griffel 1972. Herdruk met een nieuw serie-omslag. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

De fantastische Meneer Vos

Elke dag steelt Meneer Vos de lekkerste kippetjes en appelwijn voor het welzijn van Mevrouw Vos en hun vier welpjes. Maar boeren Bolus, Bits en Biet kunnen het niet meer aanzien dat al hun lekkers verdwijnt in de vossenmagen. Ze zullen er alles aan doen om die 'rotbeesten' uit te roeien. Dit is de zesenveertigste druk van het boek dat qua verhaal nog niets ingeboet heeft aan spitsvondigheid en originaliteit, maar qua lay-out misschien iets tekort schiet. In deze editie zijn de tekeningen niet ingekleurd, waardoor het boek minder aantrekkelijk oogt. Maar het verhaal zelf met de ietwat rommelige tekeningen van Quentin Blake erbij blijft aanspreken. Roald Dahl kan spelen met woorden als geen ander, al is zijn taalgebruik niet altijd eenvoudig. Jonge kinderen worden dan ook best voorgelezen. De meer geoefende lezertjes zullen - net zoals alle volwassenen trouwens - genieten van zijn ongeëvenaarde taalcreaties. 


De fantastische Meneer Vos

Meneer Vos zorgt elke dag voor een heerlijk maal voor Mevrouw Vos en hun vier kleine vosjes. Verse kippetjes, heerlijke ganzen en om de appetijt nog wat te versterken overheerlijke appelwijn. Allemaal eerlijk bij elkaar gestolen op de boerderijen van de boeren Bolus, Bits en Biet. Zoals de namen reeds doen vermoeden: drie uiterst sympathieke heren, ahum. Op een dag vinden Bolus, Bits en Biet dat het welletjes is geweest. Ze beramen samen een plan om Meneer Vos en zijn gezin te grazen te nemen. Nooit zal er nog iets verdwijnen van hun boerderijen! Tenminste, dat is toch de bedoeling ...
Fantastisch om te lezen hoe de fantasierijke Meneer Vos sluwe oplossingen weet te vinden voor zijn problemen. Zijn leven en dat van alle andere dieren op en rond de vossenheuvel, staan immers op het spel.
Het verhaal is niet jong, maar nog altijd jong van geest. Na al die jaren blijft het verhaal boeien en blijft de humor nog steeds overeind. Dat kan enkel een grootmeester verwezenlijken.
Lire la suite

De fantastische Meneer Vos

Dit is de zevendertigste druk van het in 1970 verschenen verhaal over een lieve slimmme vos die het in zijn eentje opneemt tegen drie uiterst gemene boeren. Die laatsten kunnen het niet meer aanzien dat de vos zich regelmatig komt bevoorraden in hun respectievelijke kippen-, ganzen-, eenden en kalkoenenboerderijen. Ze graven niet alleen de heuvel af waarin de familie Vos woont, ze belegeren het gebied in een poging om Vos uit te hongeren. Ook de andere dieren lijden honger. Maar Vos zou niet fantastisch zijn als hij niet een fantastisch plan bedenkt en daarmee alle dieren redt.
Het boek is tegelijk grappig, teder en warm wanneer het over de familie vos gaat. De hebzuchtige boeren worden uiterst gemeen neergezet, zowel wat uiterlijk als karakter betreft. Deze tegenstelling maakt het verhaal zo sterk. De taal is typerend voor Roald Dahl: volwassen met juist gekozen en veelzeggende bijwoorden en bijvoegelijke naamwoorden. Bijvoorbeeld: een beestachtig slecht humeur, dat afschuwelij…Lire la suite

À propos de Roald Dahl

Roald Dahl, né le 13 septembre 1916 à Llandaff au pays de Galles et mort le 23 novembre 1990 à Oxford en Angleterre, est un écrivain britannique et scénariste, auteur de romans et de nouvelles, qui s'adressent aussi bien aux enfants qu'aux adultes, mais mieux connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Ses œuvres les plus célèbres sont Charlie et la Chocolaterie (Charlie and the Chocolate Factory, 1964), adapté plusieurs fois au cinéma, ainsi que des recueils de nouvelles : Bizarre ! Bizarre ! (Someone Like You, 1948) qui obtint le prix Edgar-Allan-Poe en 1954, et Kiss Kiss (1959).

Biographie

Enfance

Né au Pays de Galles de parents norvégiens, arm…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions