De Grote Vriendelijke Reus plukt Sofie uit bed en neemt haar mee. In zijn eigenaardige taaltje vertelt hij haar over de kwaadaardige andere reuzen. Samen bedenken ze een plan, zodat alle kinderen weer rustig kunnen slapen.
Sujet
Reuzen
Titre
De GVR
Auteur
Roald Dahl
Dessinateur
Quentin Blake
Traducteur
Huberte Vriesendorp
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The BFG
Éditeur
Utrecht: Uitgeverij De Fontein Jeugd, 2022 | Autres éditions
206 p. : ill.
ISBN
9789026139376 (hardback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Midden in de nacht wordt Sofie door een reus meegenomen naar Reuzenland. Gelukkig wordt ze niet opgegeten, want de reus is heel vriendelijk. Hij heet GVR (Grote Vriendelijke Reus). Samen bedenken ze een plan om de mensenetende reuzen te vangen. De GVR heeft een gebrekkig, maar spitsvondig taalgebruik, vol woordspelingen, ook in de geweldige vertaling. De reus is ook heel gevoelig en menselijk en daardoor herkenbaar voor kinderen. Een schitterend, origineel verhaal vol humor, afgewisseld met vele prima erbij passende zwart-wittekeningen van Quentin Blake. Een (voor)leesboek waar veel plezier aan is te beleven (de reuzentaal kan voor wat minder ervaren lezers wat leesproblemen geven). Herdruk met een nieuw serie-omslag. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

De GVR

“Sofie kon niet slapen. Een heldere manestraal viel door een kier in de gordijnen. Hij scheen precies op haar kussen. De andere kinderen in de slaapzaal sliepen al uren. Sofie deed haar ogen dicht en lag doodstil. Ze probeerde uit alle macht in slaap te vallen. Het ging niet. Nog niet het kleinste geluid was te horen. Sofie had nog nooit zo’n stilte meegemaakt. Misschien, dacht ze bij zichzelf, was dit nu wat ze het spookuur noemen (...) Ze pakte haar bril, die op de stoel naast haar bed lag. Hij had stalen randen en heel dikke glazen. Zonder bril kon ze bijna niets zien. Ze zette hem op, glipte uit bed en sloop op haar tenen naar het raam (...) Sofie liet haar ogen steeds verder de straat afdwalen. Plotseling verstijfde ze. Aan het eind van de straat kwam iets aangestapt. Het was iets zwarts ... Iets langs en zwarts ... Iets heel langs en heel zwarts en heel duns.”Op deze manier wordt de toon meteen gezet op de eerste bladzijden van ‘De GVR’. Sofie, een dapper w…Lire la suite

De GVR

'De GVR' is opnieuw uitgegeven! Joepie! Nu, meer dan dertig jaar nadat het werd geschreven, is dit nog steeds een prachtig boek! Het alomgekende verhaal van Sofie en de grote vriendelijke reus is ook voor de jeugd van 2013 een aanrader van jewelste. De woordspelingen zijn nog steeds even grappig, het plan van Sofie en de GVR om de andere reuzen te vangen met hulp van de koningin van Engeland is nog altijd even sluw. En ook de tekeningen van Quentin Blake zijn nog helemaal hip. Dankjewel uitgeverij De Fontein … zowel voor het opnieuw uitbrengen van dit fantastische boek als voor het prachtige initiatief om de opbrengst ervan aan het Roald Dahl-fonds te schenken.

À propos de Roald Dahl

Roald Dahl, né le 13 septembre 1916 à Llandaff au pays de Galles et mort le 23 novembre 1990 à Oxford en Angleterre, est un écrivain britannique et scénariste, auteur de romans et de nouvelles, qui s'adressent aussi bien aux enfants qu'aux adultes, mais mieux connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Ses œuvres les plus célèbres sont Charlie et la Chocolaterie (Charlie and the Chocolate Factory, 1964), adapté plusieurs fois au cinéma, ainsi que des recueils de nouvelles : Bizarre ! Bizarre ! (Someone Like You, 1948) qui obtint le prix Edgar-Allan-Poe en 1954, et Kiss Kiss (1959).

Biographie

Enfance

Né au Pays de Ga…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions