Livre
Néerlandais

De tovervinger

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (dessinateur), Harriët Freezer (traducteur)
Het bezit van een tovervinger is wel heerlijk maar je moet toch goed nadenken voor je ermee zwaait. Anders kunnen er vreemde dingen gebeuren. Vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Magie
Titre
De tovervinger
Auteur
Roald Dahl
Dessinateur
Quentin Blake
Traducteur
Harriët Freezer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The magic finger
Éditeur
Utrecht: Uitgeverij De Fontein Jeugd, 2020 | Autres éditions
62 p. : ill.
ISBN
9789026139444 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Roald Dahl schreef wel vaker over de jacht, in klassiekers als Daantje de wereldkampioen en De fantastische Meneer Vos. Maar De tovervinger, een verhaal uit 1966, drukt zijn afkeer het explicietst uit. De verontwaardiging uit zich humoristisch en fantasievol in een tovervinger die er zomaar is, zonder enige verklaring, en instinctief werkt. De vinger hoort toe aan een meisje van acht, en 'dat met die tovervinger kan ik mijn hele leven al'. Wanneer ze boos is, krijgt ze het overal heet, begint het topje van haar wijsvinger te prikken en flitst er een witte, magische straal uit haar vinger. Ditmaal zijn de Kreitjes, fervente jagers, het doel en later hoort het meisje wat hen overkomen is na de betovering. Na een bijzonder succesvolle jacht (zestien eenden gedood) werden ze hardnekkig achtervolgd door vier eenden die ze maar niet konden neerschieten. De volgende dag werden de Kreitjes wakker als minieme wezentjes met vleugels. Na de eerste ontzetting kregen ze wel sc…Lire la suite
De familie Kreitjes (vader, moeder en twee kinderen) heeft één passie: jagen, met name jagen op eenden. Het naamloze 8-jarige buurmeisje ergert zich aan deze nodeloze jacht, en in zulke situaties gebruikt ze haar tovervinger. De familie Kreitjes neemt daardoor de vorm aan van eenden met vleugels en al. De vier bedreigde eenden nemen intussen de regie over in huize Kreitjes. Als de rollen omgedraaid zijn en de eenden de familie met een geweer bedreigen, worden de Kreitjes met de realiteit geconfronteerd. Kort verhaal met relatief weinig tekst, waarbij ernst, humor en fantasie vlekkeloos in elkaar overvloeien. De illustraties in de bekende krasserige stijl van Quentin Blake spelen in dit boek een meer dan grote rol. Enorm geestig en treffend. Hoewel dit verhaal niet tot het allerbeste van de meesterverteller gerekend moet worden, is het nog altijd zeer lezenswaardig voor kinderen vanaf ca. 8 jaar, voorlezen vanaf ca. 7 jaar. Met nieuw kleurrijk omslag.

De tovervinger

Het buurmeisje van de Kreitjes vindt het verschrikkelijk dat vader Kreitjes en zijn zonen op eendenjacht gaan. Als ze op een dag ziet dat ze een jong hert geschoten hebben, wordt ze vreselijk boos. Ze merkt dat ze een bijzondere gave bezit. Als ze woedend wordt, krijgt ze een tovervinger. Daarmee kan ze mensen betoveren. Natuurlijk betovert ze de Kreitjes. Zij worden omgetoverd en krijgen vleugels. Ondertussen nemen vier eenden het huis van de Kreitjes over. De eenden overnachten in het huis en de Kreitjes moeten zelf een nest maken om de nacht door te komen. Het wordt een stormachtige en natte nacht. De volgende dag komen de eenden met geweren op de Kreitjes af, klaar voor de jacht. Al gauw hebben de Kreitjes spijt van hun jachtgewoontes en beloven ze dat ze nooit meer zullen jagen. Kort daarop worden ze weer gewone mensen. Om hun belofte na te komen slaan ze hun jachtgeweren kapot. Het buurmeisje kijkt tevreden toe, maar in de verte hoort ze weer geweerschoten. Het is de familie …Lire la suite

À propos de Roald Dahl

Roald Dahl, né le 13 septembre 1916 à Llandaff au pays de Galles et mort le 23 novembre 1990 à Oxford en Angleterre, est un écrivain britannique et scénariste, auteur de romans et de nouvelles, qui s'adressent aussi bien aux enfants qu'aux adultes, mais mieux connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Ses œuvres les plus célèbres sont Charlie et la Chocolaterie (Charlie and the Chocolate Factory, 1964), adapté plusieurs fois au cinéma, ainsi que des recueils de nouvelles : Bizarre ! Bizarre ! (Someone Like You, 1948) qui obtint le prix Edgar-Allan-Poe en 1954, et Kiss Kiss (1959).

Biographie

Enfance

Né au Pays de …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions