Livre
Néerlandais

Gruwelijke rijmen

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Bewerking op rijm van een aantal bekende sprookjes, met lugubere grapjes en een verrassende afloop. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
Gruwelijke rijmen
Auteur
Roald Dahl
Dessinateur
Quentin Blake
Langue
Néerlandais
Titre original
Roald Dahl's revolting rhymes
Édition
7e dr. 2008
Éditeur
Baarn: De Fontein, 2008 | Autres éditions
[30] p. : ill.
ISBN
9026112645 9789026112645

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Ongewijzigde herdruk van een bundel bewerkingen op rijm van zes bekende sprookjes. In Dahls karikaturale stijl worden de sprookjes niet alleen naar een hedendaagse setting verplaatst, maar is ook de afloop soms totaal anders: Assepoesters prins hakt hoofden af, Jakobs moeder (uit Jakob en de bonestaak) en Goudhaartje worden opgegeten, Sneeuwwitje en de dwergen (ex-jockeys) worden rijk door te gokken met behulp van de toverspiegel, Roodkapje schiet de wolf dood en vervolgens, in het zesde sprookje (De drie biggetjes), het derde biggetje. De vertaling, aangepast aan Nederlandse situaties, is zeer geslaagd en benadert in stijl en woordgebruik zeer dicht het origineel. De paginagrote illustraties in dezelfde karikaturale stijl sluiten daar zeer goed bij aan. Al heeft het boek het formaat van een prentenboek, de inhoud is bestemd voor lezers van 9 tot 90 jaar, die afstand kunnen nemen van de gebruikelijke sprookjesversies.

Gruwelijke Rijmen

In zijn typische herkenbare stijl herschreef Roald Dahl dertig jaar geleden zes gekende en minder gekende sprookjes. De liefelijke verhaaltjes worden er heel wat bloederiger en woester door. Hierdoor is de plot ook helemaal anders dan hetgeen we kennen. De rijmen zijn vaak vaak hilarisch en leiden je heel snel weg van het vertrouwde sprookje. Assepoester trouwt niet met de prins die haar schoentje vond maar wel met een pottenbakker, Sneeuwwitje komt bij zeven ex-jockeys en bezorgt hen zoveel geld dat ze ongestoord kunnen gokken en Roodkapje is de wolf veel te slim af.
De illustraties waren een kolfje naar de hand van Quentin Blake en het boek wordt extra aantrekkelijk gemaakt door de kleine illustraties tussen de tekst door. Ze sluiten zeer mooi aan bij het verhaal en zorgen ervoor dat je helemaal ondergedompeld wordt in de sfeer. Op de achterflap lees je dat de herschreven verhalen bloediger en woester worden maar eigenlijk worden ze door de verrassende wendingen vooral veel hu…Lire la suite

À propos de Roald Dahl

Roald Dahl, né le 13 septembre 1916 à Llandaff au pays de Galles et mort le 23 novembre 1990 à Oxford en Angleterre, est un écrivain britannique et scénariste, auteur de romans et de nouvelles, qui s'adressent aussi bien aux enfants qu'aux adultes, mais mieux connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Ses œuvres les plus célèbres sont Charlie et la Chocolaterie (Charlie and the Chocolate Factory, 1964), adapté plusieurs fois au cinéma, ainsi que des recueils de nouvelles : Bizarre ! Bizarre ! (Someone Like You, 1948) qui obtint le prix Edgar-Allan-Poe en 1954, et Kiss Kiss (1959).

Biographie

Enfance

Né au Pays de Galles de parents norvégiens, arm…En lire plus sur Wikipedia