Sjakie en de grote glazen lift

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (dessinateur), Harriët Freezer (traducteur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Sjakie beleeft met zijn familie en de wonderlijke meneer Wonka spannende momenten, wanneer hij in de ruimte monsterlijke gedrochten ontmoet en als zijn oma te veel verjongingspillen slikt. Maar gelukkig hebben ze de grote glazen lift nog. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Sjakie en de grote glazen lift
Auteur
Roald Dahl
Dessinateur
Quentin Blake
Traducteur
Harriët Freezer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Charlie and the great glass elevator
Éditeur
Utrecht: Uitgeverij De Fontein Jeugd, 2021 | Autres éditions
174 p. : ill.
ISBN
9789026139321 (hardback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dit zelfstandig te lezen vervolg op 'Sjakie en de chocoladefabriek' bestaat uit twee delen: de liftreizigers misleiden de Amerikaanse president als ze in hun baan om de aarde een ruimtehotel binnengaan en het personeel redden van de Drochten, en een overdosis verjongingspillen brengt een van Sjakies oma's in het Minland. Rode draad zijn de lift, Wonka's wonderoplossingen die wantrouwen opwekken bij Sjakies familie en het feit dat drie grootouders weigeren uit bed te komen. Wonderlijke, humoristische mengeling van fantasie en werkelijkheid met enkele maatschappelijke uithalen (hebzucht van mensen), gedichten en grapjes (kakoubouters) waarvan sommige te moeilijk zijn voor kinderen (meneer Hilton). Lange zinnen, kunstige vertaling. Met zwart-wittekeningen van Quentin Blake. Met kleurrijk omslag. Vanaf ca. 10 jaar.

Sjakie en de grote glazen lift

Nadat Sjakie eigenaar geworden is van Wonka's chocoladefabriek neemt Wonka hem en zijn ouders en grootouders mee in de glazen lift naar hun nieuwe eigendom. Maar Sjakie drukt te laat op de groene knop en daardoor vliegt de lift de ruimte in. Drie van de vier oudjes vliegen mee in hun bed en in nachtkledij. Er heerst paniek aan boord. Alleen opa Jacob, Sjakie en meneer Wonka blijven kalm. Ze naderen een pas geïnstalleerd Amerikaans ruimtehote,l waarnaar een taxicapsule op weg is voor de plechtige opening. Vanuit het Witte Huis volgt de president de ruimtereizigers op een scherm. Als hij de glazen lift opmerk,t denkt hij aan een invasie en er ontstaat paniek. Er wordt driftig heen en weer geroepen en meneer Wonka heeft er het grootste plezier in om de verwarring te vergroten. Hij slaat de grootst mogelijke onzintaal uit zoals: Aiepella Kakemella broekoe vallee zonda brettella. De liftreizigers komen voor de taxicapsule in het hotel aan. Dat is echter al bezet door ruimtewezens, de droch…Lire la suite

À propos de Roald Dahl

Roald Dahl, né le 13 septembre 1916 à Llandaff au pays de Galles et mort le 23 novembre 1990 à Oxford en Angleterre, est un écrivain britannique et scénariste, auteur de romans et de nouvelles, qui s'adressent aussi bien aux enfants qu'aux adultes, mais mieux connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Ses œuvres les plus célèbres sont Charlie et la Chocolaterie (Charlie and the Chocolate Factory, 1964), adapté plusieurs fois au cinéma, ainsi que des recueils de nouvelles : Bizarre ! Bizarre ! (Someone Like You, 1948) qui obtint le prix Edgar-Allan-Poe en 1954, et Kiss Kiss (1959).

Biographie

Enfance

Né au Pays de Ga…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions