Livre
Néerlandais
Een privédetective krijgt het verzoek onderzoek te doen naar de plotselinge dood van een bekend fotomodel.
Titre
Koekoeksjong
Auteur
Robert Galbraith
Traducteur
Sabine Mutsaers
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The cuckoo's calling
Éditeur
Amsterdam: Boekerij, 2019 | Autres éditions
518 p.
Note
Robert Galbraith is een pseudoniem van J.K. Rowling
ISBN
9789022586594 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 250 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het plan was dat Koekoeksjong van Robert Galbraith vrij geruisloos in de boekenwinkels zou terechtkomen en recensenten het debuut van deze Britse auteurmet een onbevooroordeelde blik zouden bespreken. Dat liep gesmeerd, tot een loslippige medewerker van een advocatenkantoor onthulde dat Galbraith het pseudoniem is van niemand minder dan J.K. Rowling, auteur van de ‘Harry Potter’-boeken. Weg anonimiteit en welkom mediacircus.
Koekoeksjong is een uitstekende thriller in de beste Britse speurderstraditie. Hoofdpersonage is privédetective Cormoran Strike, een wat lijvige ex-militair die op straat wordt gezet door zijn vriendin. Daardoor ziet Strike zich genoodzaakt zijn kantoor als tijdelijke woonplaats te gebruiken. Dat levert geen al te beste indruk op bij potentiële klanten en bij zijn nieuwe secretaresse Robin. Strike weet de eindjes moeilijk aan elkaar te knopen, tot hij gecontacteerd wordt door John Bristow. Bristows halfzus Lula, een bekend fotomodel, heeft enkel…Lire la suite

Harry Potter met een beenprothese

Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling nam haar lezers bij de neus toen ze onder een nieuw pseudoniem een misdaadroman uitbracht. Voor haar reeks over de tovenaar met het brilletje moet 'Koekoeksjong' echter geenszins onderdoen.

Hoewel 'Koekoeksjong', volgens de uitgever de debuutroman van ene Robert Galbraith, al meteen na verschijnen in april lovende kritieken kreeg, werden er slechts enkele honderden exemplaren van verkocht.Tot een journalist van de krant The Sunday Times vorige zomer uitvogelde dat achter Galbraith eigenlijk J.K. Rowling (kleine foto) schuilging, en 'Koekoeksjong' dus de negende roman was van de auteur die wereldberoemd werd met de Harry Potter-reeks. De verkoop van het boek schoot meteen de hoogte in. Een beetje jammer misschien, want Rowling wilde met haar pseudoniem duidelijk een punt maken. Het was bovendien niet de eerste keer dat de Britse schrijfster haar echte identiteit verborg. Ook de initialen die op al haar boeken prijken moesten in eerste instantie jongenslezers overtuigen dat de Harry Potter-reeks vooral niet door een vrouw was geschreven.Maar een goed boek verdient veel gelezen te worden, dus is het maar goed dat 'Koekoeksjong' de aandacht krijgt die het verdient. In Row…Lire la suite

Als het beroemde fotomodel Lula Landry van het balkon van haar luxe appartement in Londen is gesprongen, concludeert de politie na uitgebreid onderzoek dat ze zelfmoord pleegde. Maar haar geadopteerde broer John kan dat niet geloven en vraagt privédetective Cormoran Strike om de zaak te onderzoeken. Strike (35), die door zijn werk bij de militaire politie in Afghanistan bij een explosie zijn onderbeen kwijtraakte, werkt nu zelfstandig en gaat samen met zijn tijdelijke, zeer efficiënte assistente Robin op onderzoek. Het politieonderzoek lijkt degelijk, maar hij ontdekt toch dingen die niet kloppen. Deze goed vertaalde eerste misdaadroman onder pseudoniem van J.K. Rowling (1965), auteur van de Harry Potter-jeugdromans, werd enthousiast besproken. Het spannende, vaak ook geestige verhaal heeft vaart door steeds nieuwe verwikkelingen, de plot is uitstekend en het speurderskoppel heel sympathiek. Het heel verrassende slot is ook logisch.

À propos de Robert Galbraith

Robert Galbraith (aussi orthographié Caubraith) est un logicien écossais, né en 1483, mort à Édimbourg le 27 janvier 1544. Il est l'auteur du Quadrupertitum in oppositiones, conversiones, hypotheticas et modales.

Galbraith dialecticien

Membre des cercles de John Mair, Robert Galbraith encourage son maître à publier son traité de Logique vers 1506 et publie son ouvrage propre quelques années plus tard. Cet ouvrage en quatre parties sur les oppositions, les conversions et les propositions hypothétiques et modales, publié à Paris par Josse Bade en 1510, est réédité en 1516.

Galbraith affirme y avoir résolu tous les problèmes de dialectique. Un autre livre de lui, le Liber Caubraith, de nature juridique, n'a pas survécu, semble-t-il.

Professeur de droit romain au collège de Coqueret à Paris, Galbraith est égaleme…En lire plus sur Wikipedia