Twee jonge diplomaten spelen een gevaarlijk spel tijdens de conferentie van München in september 1938.
Titre
München 1938
Auteur
Robert Harris 1957-
Traducteur
Rogier Van Kappel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Munich
Éditeur
Amsterdam: Cargo, 2019 | Autres éditions
349 p. : ill.
ISBN
9789403166704 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 250 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Duivelsvrede

Was vrede met Adolf Hitler mogelijk? De Britse schrijver Robert Harris hoeft weinig te verzinnen om zijn verslag van een vierdaagse vredesconferentie spannend te maken. Politiek en dolken: altijd al een goede combinatie geweest.

Een oorlog begint pas wanneer de laatste vredesconferentie mislukt. Dus vliegt de Britse premier Neville Chamberlain eind 1938 met zijn delegatie naar München in de hoop Adolf Hitler op andere gedachten te brengen. De Führer wil na Oostenrijk ook delen van Tsjecho-Slowakije annexeren, officieel omdat daar rasechte Duitsers bevrijd moeten worden, officieus omdat extra territorium hem militair goed uitkomt. Chamberlain hoopt op een vredevolle annexatie, ook omdat hij zich, amper twintig jaar na WO I, geen nieuwe oorlog kan permitteren: de Engelse luchtmacht is nog niet paraat en in de coulissen staat politiek rivaal Winston Churchill klaar om het premierschap over te nemen, en die heeft minder vertrouwen in de vredevolle bedoelingen van Hitler.

Vier dagen duurt de conferentie en Robert Harris brengt minutieus verslag uit van de onderhandelingen. Eerder bewees de Britse schrijver al dat hij historische gebeurtenissen levendig op pa…Lire la suite

Twee jonge diplomaten, Hugh Legat (Groot-Brittannië) en Paul von Hartmann (Duitsland), spelen een gevaarlijk spel tijdens de conferentie van München in september 1938, waarbij de Engelse premier Chamberlain onderhandelt met Hitler over de inname van het Sudetenland in Tsjechoslowakije. Het verhaal volgt gedurende vier dagen beurtelings de Engelse en Duitse kant in een minutieuze beschrijving van de diplomatieke handelingen, gesprekken tussen betrokkenen en achterliggende machinaties van geheime diensten en blijft tot de laatste pagina spannend omdat niet zeker is of we hier, net als in Harris’ bestseller Fatherland (1992), te maken hebben met een what-if-thriller en ook vanwege een tweede, meer persoonlijke verhaallijn over Legat en Hartmann die elkaar eerder blijken te hebben ontmoet. Harris (1957) is naast schrijver ook journalist en heeft veel onderzoek naar dit onderwerp gedaan wat goed te merken is in de gedetailleerde beschrijvingen van de verschillende locaties en stadia van de…Lire la suite

Huiveren over een verdrag met Hitler

Harris reconstrueert de dagen rondom het Verdrag van München (1938) als een intens hier en nu.

Robert Harris, die eerder naam maakte met onder meer 'De officier', over de Dreyfus-affaire, raakte geobsedeerd door het beruchte Verdrag van München, op 30 september 1938 getekend door de Britse premier Chamberlain, de Franse president Daladier en de Italiaanse leider Mussolini. In het verdrag werd toegeven aan Hitlers aanspraak op een deel van Tsjechoslowakije. Chamberlain kwam later zwaar onder vuur te liggen door het verdrag.

Harris reconstrueert in 'München 1938' de vier dagen waarin het verdrag vorm kreeg, vanuit het perspectief van een jonge secretaris van Chamberlain, Hugh Legat. Het verhaal is een geval van fictie, maar de schrijver heeft zich uitgebreid gedocumenteerd. Het portret dat wordt geschetst van het Britse ministerie van buitenlandse zaken is prachtig en soms zelfs hilarisch. In Londen worden de zandzakken klaargelegd, vrouwen en kinderen worden naar het platteland gestuurd, maar op de ministeries blijft de st…Lire la suite

À propos de Robert Harris

CC BY 3.0 - Image by Krimidoedel Dr. Jost Hindersmann

Robert Harris, né le 7 mars 1957 à Nottingham, est un écrivain, journaliste et producteur de télévision britannique.

Biographie

Il a travaillé pour la BBC et pour l'Observer et le Sunday Times (jusqu'en 1997). Depuis 2001, il écrit pour le Daily Telegraph.

Il est l'auteur de romans historiques sur la Rome antique (fin de la République, éruption du Vésuve) ainsi qu'une trilogie romanesque sur Cicéron et de thrillers tels Archangel, Enigma et Fatherland. Ce dernier une uchronie se déroulant à Berlin dans les années 1960 dans une Allemagne toujours nazie qui a gagné la Seconde Guerre mondiale. Il y a aussi Munich, qui évoque les négociations qui aboutiront aux accords de Munich,.

Imperium (plon, 2006) est un roman sur l'ascensi…En lire plus sur Wikipedia