Terwijl de Duitsers vanuit de bossen tussen Scheveningen en Wassenaar V2’s afschieten op Londen, wordt een Engelse luchtmachtofficier naar Mechelen gestuurd, waar ze aan de hand van radargegevens de afvuurplek van de V2’s moet proberen vast te stellen.
Titre
V2
Auteur
Robert Harris 1957-
Traducteur
Rogier Van Kappel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
V2
Éditeur
Amsterdam: Cargo, 2020
314 p.
ISBN
9789403106717 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 250 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Blabla en boemboem

Robert Harris levert met V2 weer vakwerk af. Niet meer, maar ook niet minder.

Ondanks de duizenden boeken die al aan het onderwerp gewijd zijn, vond Robert Harris toch nog een verhaal over de Tweede Wereldoorlog waar geen thriller over geschreven was: de V2-raketten die vanuit Den Haag op Londen werden afgevuurd. De schrijver die vorig jaar nog verraste met De tweede slaap, een als historische fictie vermomd stukje postapocalyptiek, begeeft zich op het vertrouwde terrein dat hij ook al in boeken als Vaderland, Enigma en München 1938 verkende.

Deze keer levert Harris een door gedegen research aangedreven verhaal over een Britse officier in de Women's Auxiliary Air Force en een Duitse raketgeleerde. Wanneer die laatste aan het begin van V2 de kou uit zijn voeten staat te stampen op de laatste zaterdag van november 1944 kun je er bij een auteur als Harris vanop aan dat het op die bewuste zaterdag ook echt uitzonderlijk koud was. En wanneer Harris de lancering beschrijft van een V2 die op diezelfde dag in Londen zes dodelijke slachtoffers maakte, voe…Lire la suite

Vuur aan de lont in Mechelen

BOEKENBAL

*****

Wat Hilary Mantel voor haar ‘Wolf Hall’-drieluik over het leven van Thomas Cromwell deed, presteerde haar landgenoot Robert Harris al eerder met zijn Cicero-trilogie: zich op basis van uitmuntend studiewerk radicaal in een tijdperk vastbijten en feiten en fictie tot beklijvende kronieken verweven. Of het nu over de vernietiging van Pompeï, de Dreyfuss-affaire of de verkiezing van een nieuwe paus gaat, de voormalige BBC-correspondent maakt de droge kost van geschiedenisboeken licht verteerbaar in zijn boeken. Of zoals hij het zelf formuleert: ‘De waarheid is dat mijn boeken tegelijk extreem accuraat en helemaal gefantaseerd zijn.’ Wie wil tijdreizen, stapt richting H van Harris in de boekenkast. ‘V2’, dat Robert Harris tijdens de lockdown heeft geschreven, is niet het eerste boek waarin hij een literaire uitstap naar de Tweede Wereldoorlog maakt. In ‘Enigma’ vertelde hij hoe de overwinning van de geallieerden werd bes…Lire la suite

V2

Eerste zin. Op de laatste zaterdag van november 1944 lagen drie bijna vijftien meter lange ballistische raketten met geopende inspectiepanelen onder booglampen in een spoorwegloods in Scheveningen.

In het najaar van 1944 proberen de Duitsers met hun Vergeltungswaffen, de V1’s en V2’s, hun kansen alsnog te keren. Sinds zijn zestiende droomt Rudi Graf ervan om een ruimteraket te bouwen, maar nu lanceert hij, als bedenker van de V2, vanuit Scheveningen zijn vliegende bommen op Londen. Inlichtingenofficier Kay Caton-Walsh wordt in Londen bijna letterlijk uit het bed van haar getrouwde minnaar geschoten door een van Grafs V2’s. Ze overleeft het, maar het zet haar wel aan het denken over het gevaar van dat nieuwe wapen. Ze meldt zich aan voor een speciale opdracht in Mechelen. Van daaruit probeert ze mee de lanceerplaats in Scheveningen te detecteren en te vernietigen.

De Brit Robert Harris heeft een flinke lijst spannende historische romans bijeengeschreven. Hij is gefascineerd door WO II – denk aan Vaderland (1992) en Enigma (1995) – maar maakte ook indruk met zijn Cicero-trilogie (2006‑2015). Tijdens de lockdown schreef hij in veertien weken …Lire la suite

Terwijl de Duitsers vanuit de bossen tussen Scheveningen en Wassenaar V2’s afschieten op Londen, proberen de Britten uit te vinden waar de preciese afvuurplekken zijn. Hier houdt de Duitse ingenieur Graf toezicht op de technische kant van de raketten. Hij stond met Wernher von Braun aan de wieg van de rakettechniek die ze in Peenemünde ontwikkelden. Kay Caton-Walsh is een Engelse luchtmachtofficier die een inslag van een V2 meemaakt en naar Mechelen gestuurd wordt, waar ze bij een geavanceerde radarpost met paraboolberekeningen de afvuurplek van de V2’s moet aanwijzen. Haar wederwaardigheden zijn een weergave van een interessant en weinig bekend historisch gegeven. Het is een spannende en intrigerende roman. De ontwikkeling van de Duitse rakettechniek ondanks de tegenwerking van hoge SS-ers is naadloos in het verhaal ingebouwd, evenals de flamboyante Wernher von Braun, die ook gezorgd heeft dat hij en zijn medewerkers na de oorlog vrijuit zullen gaan. Het is een knappe prestatie hoe d…Lire la suite

Meeslepend relaas over de vernietigende V2-raketten

V2 is niet het spannendste boek van Robert Harris, maar wel informatief. De lezer leert alles over de beruchte Duitse raketten.

U zag 'm vast al in grote stapels bij de boekhandel liggen: V2, de jongste historische thriller van de Britse bestsellerauteur Robert Harris (De Officier en Pompeï). Het is misschien niet zijn spánnendste boek. Toch sleept het je mee, het relaas van de (fictieve) Duitse ingenieur Graf die meebouwde aan de beruchte V2-raketten en ze nu, in november 1944, vanuit Scheveningen op Londen afvuurt. Tegelijk is er het verhaal van Kay Caton-Walsh, een Britse luchtmachtofficier. Ze is gestationeerd in Mechelen om te berekenen waar de V2's worden gelanceerd, zodat Britse Spitfires er korte metten mee kunnen maken.

De jonge Rudi Graf droomde ooit van pionieren in de ruimtevaart, nu vernietigt hij gebouwen en mensen. We lezen hoe hij de ambitieuze en charismatische (historische) Wernher von Braun leerde kennen, die het voor elkaar kreeg dat de nazi's eindeloos geld en mensenlevens investeerden in de ontwikkeling van zijn raket, en die zijn kennis na de oorlog even schaamteloo…Lire la suite

À propos de Robert Harris

CC BY 3.0 - Image by Krimidoedel Dr. Jost Hindersmann

Robert Harris, né le 7 mars 1957 à Nottingham, est un écrivain, journaliste et producteur de télévision britannique.

Biographie

Il a travaillé pour la BBC et pour l'Observer et le Sunday Times (jusqu'en 1997). Depuis 2001, il écrit pour le Daily Telegraph.

Il est l'auteur de romans historiques sur la Rome antique (fin de la République, éruption du Vésuve) ainsi qu'une trilogie romanesque sur Cicéron et de thrillers tels Archangel, Enigma et Fatherland. Ce dernier une uchronie se déroulant à Berlin dans les années 1960 dans une Allemagne toujours nazie qui a gagné la Seconde Guerre mondiale. Il y a aussi Munich, qui évoque les négociations qui aboutiront aux accords de Munich,.

Imperium (plon, 2006) est un roman sur l'ascensi…En lire plus sur Wikipedia