Livre
Néerlandais

De zonderlinge geschiedenis van Dr. Jekyll en Mr. Hyde

Robert Louis Stevenson (auteur), Yge Foppema (traducteur), Jakob Mordegaai (traducteur)
Om zijn slechte kant te kunnen uiten, cree͏̈ert de Londense dokter Jekyll rond 1885 een alter ego, Mr Hyde, dat puur slecht is.
Titre
De zonderlinge geschiedenis van Dr. Jekyll en Mr. Hyde
Auteur
Robert Louis Stevenson 1850-1894
Traducteur
Yge Foppema Jakob Mordegaai
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The strange case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Édition
1
Éditeur
Utrecht: Bijleveld, 2015 | Autres éditions
143 p. : ill.
ISBN
9789061317814 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 46 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Deze sinistere en lugubere novelle, zowat in alle talen vertaald, ontelbare keren verfilmd en bewerkt voor theater, zag het licht in 1886 en luidde meteen ook de doorbraak in van Robert Louis Stevenson; manusje van alles in de schone letteren -- van dichter, schrijver van kinderrijmpjes, sprookjes, korte verhalen, reisverhalen, avontuurlijke zeeverhalen, tot jawel... auteur van een thriller over een psychopathische seriemoordenaar avant la lettre.

Het lot van zijn hoofdpersonage was meteen ook het culminatiepunt van de literaire romantische strekking in de 19e eeuw; het individu waarin de krachten van Goed en Kwaad genadeloos slag leveren, of zoals S. Freud het op het einde van vorige eeuw stelde: het Ich geprangd tussen Es (onze primitieve driften) en Über-Ich (de mens bepaald door het beschavingsproces). Het boek, ondanks zijn zwaarwichtige literaire, psychologische en filosofische merites (die het veelal kreeg aangemeten in de loop van deze eeuw)…Lire la suite
Dit is een verzorgde heruitgave van de klassieke novelle over dr. Jekyll die zijn ‘goede’ persoonlijkheid wil scheiden van zijn ‘slechte’ en daarvoor een zelf gebrouwd drankje gebruikt zodat zijn goede ik edele doelen kan nastreven en zijn slechte ik ongehinderd zijn gang kan gaan. De afloop van dit experiment is fataal. De Schotse schrijver R.L. Stevenson (1850-1894) heeft met deze iconische novelle een tijdloze bestseller gescoord. Onder het ‘gothic horror’ verhaal raakt Stevenson tijdloze thema's aan: seksuele moraal, gespleten persoonlijkheid, de dualiteit van de samenleving. Een van de meest verfilmde, vertaalde en bewerkte boeken ooit, nu in een nieuwe, fraaie editie, verluchtigd met de oorspronkelijke fotogravures en tekeningen van de eerste geïllustreerde editie in 1904. Vrij kleine druk.

À propos de Robert Louis Stevenson