De Amerikaanse bril : verhalen over het einde van de naoorlogse orde

De Amerikaanse bril : verhalen over het einde van de naoorlogse orde
Plusieurs langues:
Commentaires
Het verleden is een heksenketel
Het geheugen is een onbetrouwbaar ding, toont de Oostenrijker Robert Menasse in zijn nieuwe verhalenbundel, maar wat zouden we zijn zonder het geheugen?
Voor de verteller van De geur van geluk, een van de dertien verhalen uit Robert Menasses nieuwste boek, was het duidelijk. Het huwelijk van zijn ouders was op de klippen gelopen tijdens de bokswedstrijd die zijn vader in 1957 uitvocht met als inzet de titel van Europees kampioen. Zijn tegenstander had hem al tijdens de eerste ronde ko
geslagen en dat was het einde van zijn carrière. Gedaan wedstrijd en gedaan ook de hoop op een glamoureus leven. Niet veel later had vader het gezin verlaten. Bijna twintig jaar lang had de verteller dat geloofd, tot hij op een dag Maria ontmoette, een vrouw die net hetzelfde parfum gebruikte als zijn moeder indertijd. Wanneer ze zijn huis had verlaten hing haar geur nog in zijn bed, en besefte hij opeens zijn fout. Zijn vader had zijn moeder niet verlaten uit een gevoel van minderwaardigheid, maar wel omdat in die fatale bokswedstrijd zijn neusbeen kapotgeslagen was en hij daarbij zijn reukzin had verloren. Hij had haar verlaten omdat h…Lire la suite
De slijtage van grootse momenten
In dertien verhalen beschrijft Robert Menasse hoe we ons eigen kleine leven op de wereldgeschiedenis enten.
'Over tien jaar zal me gevraagd worden of ik me kan herinneren waar ik vannacht geweest ben. Ik moet onthouden: hier! En er zal me gevraagd worden wat ik op dat moment deed. Nooit vergeten: dit!'
Zo noteert een man op 9 november 1989 in zijn dagboek. De Berlijnse Muur is dan net gevallen. Tien jaar later vraagt niemand waar hij op die beruchte avond was. In november 1999 kijkt iedereen koortsachtig uit naar het jaar 2000 en de dreigende millenniumbug.
De dagboekenschrijver is één van de personages in De Amerikaanse bril van Robert Menasse. De bundel bevat dertien verhalen die kort na de millenniumwissel verschenen in literaire tijdschriften als De Revisor en De Gids.
Elk verhaal is opgehangen aan een breukmoment uit de recente geschiedenis. Daarbij speelt Menasse met de getallensymboliek van de negen en de elf die de voorbije eeuw zo vaak een fatale combinatie bleken. Behalve voor de hand liggende momenten is dat ook 9 november 1977, toen links-ra…Lire la suite
Spel met het grillige geheugen
De wereld door een Amerikaanse of Amsterdamse bril: Robert Menasse fileert de herinnering.
Ik was gelukkig toen John F. Kennedy werd doodgeschoten. Deborah was ontsteld. "Hoe kun je zoiets zeggen?" Ze had net een kind verloren (...)'.
De verteller blikt, weer zoveel jaren later, op beide gebeurtenissen terug. Toen Kennedy werd vermoord was hij als kind domweg gelukkig, omdat zijn ouders nog bij elkaar waren. En met Deborahs latere miskraam heeft hij andermaal geluk gehad, want hij wilde geen kind met haar.
Dit begin van het titelverhaal uit zijn boek De Amerikaanse bril en andere verhalen is typisch Robert Menasse: dwars, introspectief en pakkend. De Oostenrijkse topauteur (Wenen, 1954) laat een tiental vertellers, in wie hij zelf doorschemert, herinneringen ophalen aan vermeende ijkpunten in hun leven. Of dat nu wereldgebeurtenissen zijn (de putsch in Allendes Chili, de val van de Muur) of vormende privébelevenissen: de herinneringen eraan zijn vaak banaal en o zo bruikbaar. Zie de sneer naar Deborah.
IJkpunten zijn ze minder. Herinneringen v…Lire la suite