Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
Twaalf dagen lang verstopt Auxilio zich in een wc-hokje van het universiteitsgebouw in Mexico-Stad, terwijl door de straten om haar heen een gewelddadige opstand raast. Ze klampt zich vast aan haar grote liefde, de Mexicaanse poëzie. Oog in oog met de dood zoekt ze zingeving in de schoonheid van het geschreven woord.
Sujet
Poëzie, Mexico
Titre
Amulet : roman
Auteur
Roberto Bolaño
Traducteur
Arie Van der Wal
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Amuleto
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2011
156 p.
ISBN
9789029087490 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Auxilio Lacouture is een Uruguayaanse vrouw, die al jaren in Mexico woont als in 1968 een studentenopstand met harde hand wordt neergeslagen. Zij beleeft de ontruiming van de universiteit vanuit het damestoilet waar zij op dat moment toevallig is. Twee weken houdt zij zich verscholen, als de dood dat ze haar zullen betrappen, en ziet ze hoe de militairen met bruut geweld de studenten verdrijven. Het boek beschrijft de herinneringen van Auxilio aan ontmoetingen met Mexicaanse dichters en hersenspinsels over literatuur. Pas aan het slot wordt heel kort verwezen naar het geweld en het lot van de studenten. Geen makkelijk boek, vooral voor lezers met een beperkte kennis van de literaire wereld van Latijns-Amerika. Het kan in zekere zin gezien worden als voorstudie voor zijn grotere werk 'De wilde detectives'. Bolaño (Chili, 1953-2003) geldt als een van de grote namen van een nieuwe generatie schrijvers uit Latijns-Amerika, na die van García Márquez en Vargas Llosa. Vrij kleine druk.

À propos de Roberto Bolaño

CC BY-SA 3.0 - Image by Farisori

Roberto Bolaño, né à Santiago le 28 avril 1953 et mort à Barcelone le 15 juillet 2003, est un poète, romancier et nouvelliste chilien.

Biographie

Roberto Bolaño est né à Santiago. Son père est chauffeur routier (et boxeur) et sa mère enseignante. Il grandit, avec sa sœur, dans une région côtière, au sud du pays. Il se décrit comme un enfant maigrichon, myope, plongé dans les livres et peu prometteur. Il est dyslexique et souvent tyrannisé par ses camarades à l'école, d'où un sentiment d'exclusion.

En 1968, il suit sa famille à Mexico. Après son renvoi de l'école, il devient journaliste et militant de gauche.

Un moment charnière de la vie de Bolaño, mentionné dans plusieurs de ses ouvrages, survient en 1973, lorsqu'il quitte Mexico pour le Chili, pou…En lire plus sur Wikipedia