Livre
Néerlandais

Wrede kus : roman

Roberto Saviano (auteur), Jan van der Haar (traducteur)
In Napels ontstaat een felle strijd tussen de jongeren die de controle over de pleinen, waar drugs verhandeld worden, willen overnemen en de oude garde.
Titre
Wrede kus : roman
Auteur
Roberto Saviano
Traducteur
Jan van der Haar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Bacio feroce
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
426 p.
Note
Vervolg op De kinderen in de sleepnetten
ISBN
9789403159300 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Kussen uit Napels

Roman. Roberto Saviano, de man die met Gomorra de maffia uitdaagde, zet in Wrede kus zijn verhaal over een gewelddadige kinderbende in Napels voort. Een tragisch portret van een reddeloos verloren generatie.

Toen Roberto Saviano zich vastbeet in de camorra, de Napolitaanse tak van de maffia, wist hij niet waar hij aan begon. Gomorra verscheen in 2006 en werd een wereldwijde bestseller. Het boek werd verfilmd en deed het uitstekend als televisieserie, maar de misdaadorganisatie kon al die aandacht maar matig waarderen. De Italiaanse journalist kreeg doodsbedreigingen en moest onderduiken. Sindsdien heeft hij de klok rond politiebescherming, maar de strijd tegen misdaad en corruptie heeft hij nog steeds niet opgegeven. In Zero, zero, zero (2013) bracht de auteur de internationale cocaïnehandel in kaart. Na die uitstap in het drugswereldje keerde hij in 2016 terug naar zijn vertrouwde biotoop met een roman, De kinderen in de sleepnetten.

Tripadvisor

Saviano's jongste, Wrede kus, is de sequel van die eersteling. Beide delen vormen samen een tweeluik over een kinderbende die de macht grijpt in de Napolitaanse wijk ­Forcella en de drugshandel in de stad overneemt. Het …Lire la suite

Gedichten die afbladderen

Saskia Stehouwer vervaardigde eigenhandig een bibliofiel boek dat desintegreert. Bindweefsel is een bundel 'composteerbare gedichten' die vragen om een zeer geconcentreerde lectuur.

In haar met de C. Buddingh'-prijs bekroonde debuutbundel Wachtkamers (2015) speurt Saskia Stehouwer naar een huis op een landkaart. 'Het mag niet vergeten worden', prevelt ze. De dichter voegt zich daarmee in de notabele traditie van de poëzie 'tegen het vergeten', gekenmerkt door het ultieme streven iets te maken wat de tand des tijds overleeft. Door iets in een gedicht vast te leggen, hield een auteur als Hans ­Faverey zich voor, kun je het redden uit de klauwen van het verval. Tegenover die wens plaatst het oeuvre van Stehouwer intussen een fundamentele vraag: is de wereld zoals we die nu kennen het bewaren wel waard? Haar tweede bundel Vrije uitloop (2016) gaat expliciet in op de manier waarop de mens zich boven de natuur heeft geplaatst, en maakt ondubbelzinnig duidelijk dat de dichter zich daarmee moeilijk kan verzoenen. 'Kan ik hier geboren worden / als het zand de verkeerde kant op waait / en de kevers de weg kwijt zijn'?, vraagt de ik-figuur zich al in het opening…Lire la suite

Dit is het vervolg op ‘De kinderen in de sleepnetten’*, de roman over de door kinderen gevormde maffiabende in een Napolitaanse wijk, waar zij de drugshandel in handen hebben en waar zij stand houden ondanks de concurrerende bendes. De drugs worden op pleinen verhandeld en het gaat erom zo’n plein in handen te hebben. De kinderen zijn soms pas dertien, veertien of vijftien jaar oud. Het is voor leider Nicolas niet eenvoudig om de eenheid binnen zijn paranza zoals de verschillende groepen genoemd worden te bewaren. Er moeten allianties gesloten worden, vetes moeten worden beslecht, verraad moet worden bestraft, ouders moeten in het ongewisse blijven. Er is sprake van ongekende wreedheid waarbij IS methodes worden overgenomen. Een bezwaar is dat kennis van het eerste deel haast onontbeerlijk is, omdat het verhaal zonder inleiding verder gaat waar het gestopt was. De veelheid aan namen, bijnamen, ingewikkelde verhoudingen en al bestaande wraakgevoelens maken het lastig om er in te komen…Lire la suite

Kinderen zijn het - en maffiosi

In 'Wrede kus' krijgt Saviano's eerdere boek over kindcriminelen in Napels een heftig vervolg.

Roberto Saviano leeft sinds 2006 onder permanente politiebescherming omdat hij het in zijn roman-reportage-autobiografie 'Gomorra' had gewaagd het enorme imperium van de Napolitaanse Camorra bloot te leggen. De auteur is vervolgens uitgegroeid tot een nationale legende, een soort geweten van de natie. De materie van zijn beruchte debuut is onder andere verwerkt in een bekroonde speelfilm, een succesvolle tv-serie en literaire spin-offs.

In 'Kinderen in de sleepnetten' (2018) maakten we kennis met Nicolas, alias Maharadja, die met Machiavelli, 'Call of Duty', misdaadfilms en tv-series in zijn achterhoofd, dood en terreur zaaide in de straten van Napels. Iedereen moest en zou het hoofd buigen voor hem en zijn bende nietsontziende kindcriminelen. Met hun ongebreidelde daadkracht maakten ze talloze vijanden en in de ijzingwekkende slotscène werd Nicolas' onschuldige broertje Christian lafhartig in de rug geschoten.

Het nu verschenen tweede deel van dit tweeluik, 'W…Lire la suite

À propos de Roberto Saviano

CC BY-SA 4.0 - Image by Martin Kraft

Roberto Saviano, né le 22 septembre 1979 à Naples, est un écrivain et journaliste italien. Il est connu pour avoir décrit et dénoncé les milieux mafieux dans ses écrits et articles, en particulier dans son livre Gomorra (2006), qui met à nu le milieu de la Camorra.

En raison de sa description méticuleuse et critique du « Système » des clans mafieux, son livre a eu un immense succès dans son pays et à l'étranger. Cependant il doit vivre sous protection policière permanente.

Biographie

Jeunesse et formation

Né à Naples le 22 septembre 1979, d'un père médecin, Luigi Saviano, et d'une mère enseignante à l'université, Maria Rosaria Ghiara, née de parents d'originie ligure de confe…En lire plus sur Wikipedia