Livre
Néerlandais

Rouwdagboek : 26 oktober 1977-15 september 1979

Roland Barthes (auteur), Nathalie Léger (éditeur intellectuel), Frans De Haan (traducteur)
Dagboekaantekeningen van de Franse filosoof (1915-1980) over het rouwproces na de dood van zijn moeder, bij wie hij zijn leven lang woonde.
Titre
Rouwdagboek : 26 oktober 1977-15 september 1979
Auteur
Roland Barthes
Éditeur intellectuel
Nathalie Léger
Traducteur
Frans De Haan
Postface
Ger Groot
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Journal de deuil
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2009
277 p.
ISBN
9789029085311 (gebonden)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 36 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In het leven van de Franse filosoof Roland Barthes is Henriette Binger, de vrouw die hem op 12 november 1915 op de wereld zette, alfa en omega van het bestaan. Barthes' vader, een slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog, sterft nog voor de jonge Roland zijn eerste levensjaar heeft bereikt. In het werk van Barthes komt de moeder nochtans minder voor; ze is zelfs zo goed als afwezig in het merendeel van Barthes' teksten. Althans, ze is het tot op het moment van haar dood, op 25 oktober 1977. In de teksten die Barthes nadien schrijft, lijkt hij over haar niet meer te kunnen zwijgen. Schrijven zonder haar heeft schijnbaar geen zin meer: de enige zin ligt in het schrijven over haar. Vooral het tussen april en juni 1979 geschreven La chambre claire getuigt van die autobiografische problematiek, die de schrijver van het bekende essay over 'De dood van de auteur' plots in zijn greep lijkt te hebben. Het boek is tegelijk een ode aan de moeder en een zoektocht naar de persoon die ze echt …Lire la suite
Nadat zijn moeder in 1977 op 84-jarige leeftijd stierf, schreef de Franse intellectueel (1915-1980) die zijn leven lang bij haar inwoonde, gedurende anderhalf jaar zijn gevoelens en gedachten op over zijn rouw. Het zijn doorgaans beknopte formuleringen die hij noteerde op zelfgemaakte systeemkaartjes. De tekst is bezorgd en geannoteerd door Nathalie Léger en vertaald door Frans de Haan. Een nawoord is verzorgd door filosoof Ger Groot. Elke boekpagina bevat de inhoud van een systeemkaartje. De inhoud varieert van eenvoudig en concreet tot bespiegelend en filosofisch. Dat laatste maakt het boek als geheel misschien toch vooral aantrekkelijk, toegankelijk en herkenbaar voor lezers met een meer filosofisch-beschouwelijke inslag. Mooi verzorgd en vormgegeven boek.

À propos de Roland Barthes

CC BY-SA 4.0 - Image by Jahan98

Roland Barthes, né le 12 novembre 1915 à Cherbourg et mort le 26 mars 1980 dans le 13e arrondissement de Paris, est un philosophe, critique littéraire et sémiologue français, directeur d'études à l'École des hautes études en sciences sociales (EHESS) et professeur au Collège de France.

Il fut l'un des principaux animateurs du post-structuralisme et de la sémiologie linguistique et photographique en France.

Biographie

Roland Gérard Barthes naît pendant la Première Guerre mondiale, à Cherbourg, de Louis Barthes, officier de la marine marchande, catholique, et d'Henriette Binger, protestante issue de la bourgeoisie intellectuelle. Son grand-père maternel était l'explorateur Louis-Gustave Binger, devenu gouverneur des colonies et sa grand-mère,…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions