Livre
Néerlandais

De geestenkring

Ron Langenus (auteur)

De geestenkring

Public cible:
12-14 ans et plus
Twee zusjes zetten zich in voor het behoud van een bos, als hun oom er een fabriek wil bouwen. Vanaf ca. 11 jaar.
Sujet
Hebzucht, Spoken
Titre
De geestenkring
Auteur
Ron Langenus
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Afijn, 2004
128 p.
ISBN
90-5933-049-8

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De jonge Elly woont met haar ouders, zus Bianca en huishoudster juffrouw Tomaat in een vervallen kasteeltje, waar het bijna failliete speelgoedbedrijfje Tijn Toys gevestigd is. Met de komst van vader Abels tweelingbroer Herman (what's in a name...) leeft het bedrijf weer op, maar Elly vertrouwt het zaakje niet, vooral niet wanneer blijkt dat Herman haar geliefde Lommerbos vanwege uitbreiding wil platleggen. Met de hulp van geesten en groene jongens kan zij Herman tenslotte verjagen.

Langenus vlocht in zijn verhaal verschillende actuele thema's in elkaar. Diepgang of uitwerking is er niet, maar dat hoeft blijkbaar niet in een absurd verhaal. De geesten van soldaten uit de grote oorlog en van eigentijdse slachtoffertjes van chemische wapens klagen de nooit ophoudende oorlog aan. Toch even er op wijzen dat niet de Fransen, maar de Engelsen spraken over 'de grote picknick'. De groene jongens voeren vanuit hun boomhutten actie tegen het rooien van de natuur. Jammer dat daar weer een…Lire la suite
Oom Herman wil zijn speelgoedfabriek uitbreiden en kapt daarom het nabij gelegen bos. Elly, zijn nichtje, vindt dat het bos haar erfgoed is en probeert het te redden met de hulp van haar zusje en Dando, een punker die milieuactivist is. Zij bouwen boomhutten en graven tunnels om zich in te verschansen als de bulldozer komt. Dan stuiten ze op de skeletten van overleden jonge soldaten uit de loopgravenoorlog rond 1914. De geesten van deze soldaten zwerven daar nog rond. Er zijn ook geesten van kinderen die zingen in het bos. Dit blijken slachtoffertjes van 'slecht' speelgoed van oom Herman te zijn. Het boek eindigt met een authentieke brief van een soldaat aan zijn geliefde uit het museum te Ieper. Dit laatste document is het mooiste van het hele boek. Het verhaal als geheel is namelijk incoherent, een mengvorm van genres en daarbij zeer onwaarschijnlijk. Er worden te veel onderwerpen geïntroduceerd voor zo'n kort geheel. Gemakkelijk taalgebruik, slechte stijl. Vanaf ca. 11 jaar.