Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Een ander Ierland

Ron Langenus (auteur)
Persoonlijk verslag van ruim dertig reizen die de auteur tussen 1993 en 2004 naar Ierland maakte.
Titre
Een ander Ierland
Auteur
Ron Langenus
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2004
311 p. : ill.
ISBN
90-5826-303-7 9789058263032 (paperback)
Placing suggestion
Ierland 992 (SISO) Ierland ; Ierland (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Ron Langenus is een Ierland-kenner pur sang. In 1994 publiceerde hij Ierland ingebeeld, een neerslag van zijn verschillende reizen naar het land in de periode 1982-1993. Sinds die tijd is er in Ierland veel veranderd en de auteur volgde die veranderingen op de voet. Een ander Ierland is er een verslag van.

Allereerst geeft hij een overzicht van wat er dan zo 'anders' geworden is in Ierland. De Celtic Tiger, de nieuwe wegen, de verschuiving van de landbouw naar het toerisme als voornaamste bron van inkomsten, de bevolkingsaangroei door de verminderde emigratie, het verlies aan macht van de kerk, het verdwijnen van bepaalde taboe's... Hij heeft ook oog voor wat er allemaal 'niet' veranderde: de vertellerscultuur, de natuur enz. Tot slot stelt hij de vraag: "Het echte Ierland? Dat bestaat niet. Er is er een voor iedereen en die bestaan allemaal. [...] Het kost meer moeite dan vroeger om dat 'andere' Ierland te vinden, dat wel. Daarom dit boek".

Zoals het vorig…Lire la suite
Persoonlijk verslag van ruim dertig reizen die de auteur tussen 1993 en 2004 naar Ierland maakte. Reizen waarin hij andere plaatsen/bezienswaardigheden bezoekt dan de gebruikelijke toeristische trekpleisters. Smakelijk en aanstekelijk vertelde reisverhalen met veel (historische) achtergrondinformatie, anekdotes, verhalen van de lokale bevolking etc. De auteur bezoekt vele kleine plaatsjes, maar ook Dublin, Cork, Galway en Sligo, en Clare Island en de Blasket Islands. Hij schrijft over het landschap, de kastelen en kloosters, heiligen, druïden en (Keltische) koningen, obscure museumpjes en Ierse beroemdheden, bezoekt een oud armenhuis, een gevangenis, een paardenmarkt, en de door de film The Magdalene Sisters bekend geworden Magdalen Laundries waar alleenstaande katholieke meisjes nog niet eens zo heel lang geleden een soort slavenbestaan leidden. Met kaarten en vele kleurenfoto's, een beknopte bibliografie, en een index op plaats en persoon. Aantrekkelijke reisgids voor Ierlandreizige…Lire la suite