Livre
Néerlandais

Boven de waterval

Ron Rash (auteur), Anneke Bok (traducteur), Nan Lenders (traducteur)
Een bijna pensioengerechtigde sheriff in de Appalachen in North Carolina krijgt te maken met opzettelijke milieuvervuiling en een inval in een methamphetaminelab.
Titre
Boven de waterval
Auteur
Ron Rash
Traducteur
Anneke Bok Nan Lenders
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Above the waterfall
Éditeur
Amsterdam: De Geus, copyright 2016
222 p.
ISBN
9789044536751 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Gif in de rivier


De romans van Ron Rash worden bevolkt door mannen die hun gezicht hebben opengehaald bij een of andere klus en door vrouwen die de namen van alle planten en dieren kennen. Ze spelen altijd in de Appalachen van North Carolina, waar de schrijver woont en werkt en die hij tot leven blijft wekken op een boeiende manier.

Eerder verschenen de historische romans Serena en De fluitspeler. Met Boven de waterval brengt Rash een hedendaags verhaal. Les is sheriff in een dorp waar veel crystal meth wordt gedeald en gebruikt. Wanneer de forellen boven aan de waterval van een duur resort vergiftigd zijn, verdenkt de eigenaar Gerald, een oude koppigaard. Het resort maakt deel uit van een natuurpark waar Les' geliefde Becky parkwachter is. Zij gelooft in Geralds onschuld en zo komen zij en Les tegenover elkaar te staan.

Een sheriff die in de laatste week voor zijn pensioen nog een hoop ellende op zijn bord krijgt, een conflict dat geliefd…Lire la suite

Roman met thrillerelementen van de Amerikaanse schrijver Ron Rash (1953), die internationaal doorbrak met de roman ‘Serena’*. In de roman komen maatschappelijke kwesties aan bod die spelen in het huidige Amerika: (huiselijk) geweld, schietincidenten op scholen, crystal meth, en ecoterrorisme. Deze sociale problemen zijn vervlochten in de tweeledige plot van whodunit en liefdesverhaal. Sheriff Les, werkzaam in het berggebied van de Appalachen (North Carolina), raakt tijdens de laatste weken voordat zijn pensioen ingaat, betrokken bij twee misdaadzaken die het uiterste vergen van zijn scherpzinnigheid en doortastendheid. Parkwachter Becky, als kind getraumatiseerd door een schietincident op school, leeft dicht bij de natuur waarin zij het liefst zou opgaan. Beurtelings vanuit Becky’s en Les’ perspectief schrijft Rash een deels spannend deels poëtisch verhaal, vol clever speurwerk en gedetailleerde natuurobservaties. Een rijke Amerikaanse roman die de vinger legt op geweld en gebrokenhei…Lire la suite

À propos de Ron Rash

CC BY-SA 3.0 - Image by Librairie Mollat

Ron Rash, né à Chester en Caroline du Sud le 25 septembre 1953, est un écrivain, poète et nouvelliste américain, auteur de roman policier. Il remporte le Grand prix de littérature policière en 2014 avec le roman Une terre d'ombre (The Cove).

Biographie

Né à Chester, il est pourtant élevé et passe son enfance dans la petite ville de Boiling Springs, en Caroline du Nord.

Il étudie à l'université Gardner–Webb et à l'université de Clemson, où il obtient respectivement un baccalauréat et une maîtrise en littérature anglaise. Il devient ensuite enseignant. Il est aujourd'hui professeur ordinaire ("distinguished professor") en études Appalaches, dans le département de langue anglaise de la West Carolina University (WCU).

Sa carrière d'écrivain s'amorce en 1994 avec la publication d'un premier recueil de nouvelles,…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions