Livre
Néerlandais

Gustav & Anton

Rose Tremain (auteur), Anneke Bok (traducteur)
Twee Zwitserse jongens raken ondanks hun totaal verschillende achtergrond bevriend en blijven dat hun leven lang.
Titre
Gustav & Anton
Auteur
Rose Tremain
Traducteur
Anneke Bok
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The Gustav sonata
Titre parallèle
Gustav en Anton
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Rainbow, 2020 | Autres éditions
299 p.
ISBN
9789041713766 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Liefde tussen twee jongens

Roman. De meervoudig bekroonde Britse auteur Rose Termain beschrijft in Gustav & Anton de complexe vriendschap die vlak na WO II ontstaat tussen twee Zwitserse jongens. Een aangrijpend boek dat zich tussen de regels laat lezen.

Gustav Perle is 6 jaar als de even jonge Anton Zwiebel in zijn klas belandt. Het is 1948 in Matzlingen, een Zwitsers provincienest. 'Dit is je vriendje', zegt de juf tegen Gustav. En zo geschiedt. Meer zelfs, de jongens worden snel boezemvrienden.

Anton is de zoon van een joodse bankier uit Bern die naar Matzlingen overgeplaatst werd. Gustavs vader was politie-inspecteur in het stadje. Midden in de oorlog overleed hij aan een hartaanval. Gustavs moeder is allesbehalve opgetogen met de vriendschap van haar zoon met Anton. Hij is een jood, zegt ze stuurs. Gustav vraagt wat dat is, een jood. 'Ah', antwoordt zijn moeder. 'De joden zijn de mensen die tot je vaders dood hebben geleid toen hij ze probeerde te redden.'

Is hiermee de toon gezet? Zal het joodse thema - de ambivalente Zwitserse houding tegenover joodse vluchtelingen - Gustav & Anton van begin tot slot dooraderen? De Britse auteur Rose Tremain (1943) is veel te ge…Lire la suite

Een in armoede opgroeiende Zwitserse jongen ontwikkelt een levenslange vriendschap met een even oude, getalenteerde Joodse jongen, waarbij hun levens sterk verweven raken. Opgebouwd in drie delen, 65 jaar omvattend, met alwetende verteller. Getitelde en gedateerde hoofdstukken. Deel 1 bestrijkt de jaren 1947-1952 en vertelt de jeugdjaren. Deel 2 stapt terug naar 1937-1942, met de instroom van Joodse vluchtelingen. Het problematische huwelijk van de ouders van de centrale figuur en het morele dilemma van de vader is onderwerp. Deel 3 speelt van 1992-2002 en is de afronding van de thema's: zoeken naar geluk, verraad en levenslange onbaatzuchtige vriendschap. Zorgvuldig taalgebruik, levendige dialogen en beeldende couleur locale. De psychologische karaktertekeningen zijn empathisch. Gesitueerd in een Zwitsers dorp en in Davos. De Britse schrijfster (1943) werd meermalen bekroond.

À propos de Rose Tremain

Rose Tremain, née le 2 août 1943 à Londres, est une romancière britannique, lauréate du James Tait Black Memorial Prize, du Prix Orange pour la fiction, du Whitbread Book Award (aujourd'hui prix Costa) et, en France, du prix Femina étranger.

Deux de ses œuvres ont été adaptées à l'écran, l'une sous le titre Le Don du roi par Michael Hoffman en 1995 et l'autre, une nouvelle extraite de Les Ténèbres de Wallis Simpson, sous le titre Ricky par François Ozon en 2009.

Biographie

À l'université d'East Anglia, dont elle a été nommée chancelière en 2013, elle a été le professeur de Tracy Chevalier.

Elle vit à Norfolk, en Angleterre. Elle est l'épouse du biographe Richard Holmes, mère d'une fille Eleanor, et a deux petits-enfants, Archie et Martha.

Dist…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions