Livre
Néerlandais

Ogen van de Rigel

Roy Jacobsen (auteur), Paula Stevens (traducteur)
Een Noorse vrouw gaat na de Tweede Wereldoorlog op zoek naar de vader van haar kind, een Russische gevangene die na het zinken van het schip de Rigel aanspoelde op een Noors eiland.
Titre
Ogen van de Rigel
Auteur
Roy Jacobsen
Traducteur
Paula Stevens
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Rigels øyne
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
230 p.
ISBN
9789403136813 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Roy Jacobsen schept een onvergetelijk personage.

Russische krijgsgevangenen die na de Tweede Wereldoorlog naar hun vaderland terugkeerden, werden niet als helden ontvangen. In de ogen van Stalin waren het landverraders die niet meer verdienden dan een schijnproces en een enkeltje naar Oost-Siberië.

In de vorig jaar verschenen roman Witte zee van de Noorse schrijver Roy Jacobsen lazen we hoe Alexander, een 22-jarige ingenieur uit Leningrad wiens schip in het laatste oorlogsjaar voor de Noorse kunst was vergaan, op het eiland Barrøy aanspoelde. Daar leerde hij Ingrid kennen, die ook een belangrijke rol speelde in het eerste deel van deze trilogie, De onzichtbaren.

In het nu verschenen derde deel, Ogen van de Rigel, is Alexander alweer vertrokken. De oorlog is weliswaar voorbij, maar Ingrid zit met een tien maanden oude baby op haar eiland. Deze Kaja begint steeds meer op haar vader te lijken en daarom besluit Ingrid hem alsnog achterna te reizen. Het is een indringend verhaal vol ontmoetingen met twijfelac…Lire la suite

‘Ogen van de Rigel’ is de derde roman in een reeks. De Tweede Wereldoorlog is net voorbij. Ingrid Barrøy verlaat het eiland dat haar naam draagt, samen met haar baby. Ze gaat op zoek naar de Russische vader van het kind, Alexander. Hij was aangespoeld op Ingrids eiland nadat het schip de Rigel waarop hij zat zonk. Ingrid komt in haar zoektocht partizanen, collaborateurs en zondaars tegen in een land dat littekens draagt van de bezetting. Is hem vinden alle risico’s waard? 'Ogen van de Rigel’ is in een prettige, vriendelijke stijl geschreven. Voor een breed tot literair lezerspubliek.Roy Jacobsen (Oslo, 1954) is een internationaal bekende Noorse schrijver en biograaf. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Cappelen Prijs, de Doblougprijs en de Gyldendal prize.

À propos de Roy Jacobsen

CC BY 4.0 - Image by Unnamed photographer for Cappelen Damm publishers, Oslo

Roy Jacobsen, né le 26 décembre 1954 à Oslo, est un écrivain norvégien.

Biographie

Roy Jacobsen obtient en 1982 le prix Tarjei Vesaas de la première œuvre, puis en 1991, un très grand succès public et critique avec Seierherrene (Les Conquérants). En 1995, il publie la biographie de Trygve Bratteli, le premier ministre. Il obtient le prix Dobloug en 2012.

Publications

  • 1982 : Fangeliv, nouvelles
  • 1984 : Hjertetrøbbel, roman
  • 1985 : Tommy, roman
  • 1987 : Det nye vannet, roman
  • 1988 : Virgo, roman
  • 1989 : Det kan komme noen, nouvelles
  • 1990 : Ursula, livre pour enfants
  • 1991 : Seierherrene, roman
  • 1992 : Fata Morgana, roman,
  • 1994 : Den høyre ar…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions