Livre
Néerlandais

De kinderkaravaan : echte verhalen

An Rutgers van der Loeff (auteur), Kees De Kiefte (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
In het onherbergzame Amerika van 1844 trekken zeven kinderen onder aanvoering van hun 13-jarige broer naar het veelbelovende, onontgonnen Westen. Tijdens deze tocht moeten zij, evenals veel andere pioniers, grote gevaren doorstaan. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
De kinderkaravaan : echte verhalen / An Rutgers van der Loeff ; met tek. van Kees De Kiefte
Auteur
An Rutgers van der Loeff
Dessinateur
Kees De Kiefte
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2002 | Autres éditions
206 p. : ill.
ISBN
90-216-1794-3

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In een vorig leven las ik met veel plezier Van der Loeffs Lawines razen (1952), Rossy dat krantenkind (1952) en natuurlijk ook De kinderkaravaan (1949), een waargebeurd overlevingsverhaal dat tot de verbeelding sprak. De auteur baseerde zich op een krantenknipsel over de zeven kinderen Sager, die in 1844 helemaal alleen door het verre westen van Noord-Amerika trokken, op weg naar Oregon. Ze waren samen met hun ouders en een hele karavaan emigranten aan deze trektocht begonnen, maar door de barre levensomstandigheden overleden hun ouders onderweg. Hun moeder was trouwens nog niet zo lang bevallen. De kinderen scheurden zich af van de karavaan en John (13 jaar oud) nam de taak van zijn vader over. Hij was vastbesloten het gezin naar het vruchtbare Oregon te brengen. Onderweg loerden vele gevaren: van indiaanse paardendieven, tot aanvallende beren, drijfzand, helse regenbuien en bosbrand.

De schrijfster schreef dit verhaal in slechts drie weken, maar verzameld…Lire la suite
In dit aan een historisch feit ontleende verhaal wordt op aangrijpende wijze verteld hoe de kinderen uit een pioniersgezin na de dood van hun ouders, onder leiding van de oudste, 13-jarige broer John, de tocht naar 'het beloofde land' ten westen van de Rocky Mountains volbrengen. Deze heruitgave van het oorspronkelijk in 1949 geschreven verhaal heeft niets aan kracht ingeboet; ook de lezer van de 21ste eeuw zal erdoor gefascineerd zijn. De nieuwe, moderne omslag in zachte kleuren legt de nadruk op het werkelijkheidsgehalte van het verhaal. De zwartwitte illustraties in zachte potloodlijnen doen (hoewel niet uit 1949!) gedateerd aan, maar passen toch wel bij het verhaal. Een klassieker voor 11 jaar en veel ouder.