Livre
Néerlandais
In het onherbergzame Amerika van 1844 trekken zeven kinderen onder aanvoering van hun 13-jarige broer naar het veelbelovende, onontgonnen Westen. Tijdens deze tocht moeten zij, evenals veel andere pioniers, grote gevaren doorstaan. Vanaf ca. 10 jaar.
Sujet
Zwerftochten
Niveau de lecture
AVI 9
Titre
De kinderkaravaan
Auteur
An Rutgers van der Loeff
Dessinateur
Carl Hollander
Langue
Néerlandais
Édition
26
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2007 | Autres éditions
183 p. : ill.
ISBN
9789021619996 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In een vorig leven las ik met veel plezier Van der Loeffs Lawines razen (1952), Rossy dat krantenkind (1952) en natuurlijk ook De kinderkaravaan (1949), een waargebeurd overlevingsverhaal dat tot de verbeelding sprak. De auteur baseerde zich op een krantenknipsel over de zeven kinderen Sager, die in 1844 helemaal alleen door het verre westen van Noord-Amerika trokken, op weg naar Oregon. Ze waren samen met hun ouders en een hele karavaan emigranten aan deze trektocht begonnen, maar door de barre levensomstandigheden overleden hun ouders onderweg. Hun moeder was trouwens nog niet zo lang bevallen. De kinderen scheurden zich af van de karavaan en John (13 jaar oud) nam de taak van zijn vader over. Hij was vastbesloten het gezin naar het vruchtbare Oregon te brengen. Onderweg loerden vele gevaren: van indiaanse paardendieven, tot aanvallende beren, drijfzand, helse regenbuien en bosbrand.

De schrijfster schreef dit verhaal in slechts drie weken, maar verzameld…Lire la suite
In deze heruitgave (25ste druk) van het waargebeurde verhaal reizen de kinderen Sagar, nadat hun ouders zijn overleden, alleen door het verre westen van Noord-Amerika halverwege de 19e eeuw. Tijdens deze reis staan ze aan tal van ontberingen bloot en komt het regelmatig voor dat ze zonder eten en drinken zitten. Meer dood dan levend weet de 13-jarige John Sagar het reisdoel te bereiken en worden hij en zijn familie warm onthaald. Het klassieke verhaal heeft nog steeds niets van zijn zeggingskracht verloren. Aangrijpend en invoelbaar is het om de belevenissen en de afschuwelijke ervaringen van de kinderen te lezen. Vooral de keren dat ze opgelicht worden, zijn hartverscheurend. De heruitgave is wat taalgebruik aangepast aan de eisen van deze tijd. Wel zijn de lange natuurbeschrijvingen gebleven. Niet elk kind zal daar vandaag de dag de concentratie voor kunnen opbrengen. Het verhaal is voorzien van de karakteristieke illustraties die we van deze illustrator kennen en die ook in de eerd…Lire la suite

Suggestions