Daisy
Néerlandais

Soms ben ik een ontdekkingsreiziger

Ruth Mellaerts (auteur), Rita Waeytens (narrateur)

Soms ben ik een ontdekkingsreiziger

Public cible:
12-14 ans et plus
Een ontdekkingstocht in de menselijke geest met korte herinneringen, observaties en overdenkingen.
Titre
Soms ben ik een ontdekkingsreiziger
Auteur
Ruth Mellaerts
Narrateur
Rita Waeytens  (inlezer)
Langue
Néerlandais
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2016
1 cd
Durée
0:31
Éditeur original
Lannoo
Note
Vlaamse stem Stem: Vrouw

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dit boek is, zoals de Vlaamse dichter en romancier Elvis Peeters in het voorwoord zegt, 'een klein museum van het innerlijk'. Korte teksten en paginagrote, soms spreadvullende tekeningen vormen een prachtig associatief geheel. Een geslaagde poging om iets van het vluchtige leven vast te leggen: in herinneringen, overdenkingen en dromen en in krachtige beelden die op een poëtische manier een relatie aangaan met de tekst. Het geheugen werkt als een tijdmachine waarin heden en verleden in elkaar overvloeien. Het gaat over 'hoe zoet zelden zonder bitter kan' en over 'hoe het voelt om bloot onder de hemel te reizen'. Hunkering, melancholie en het onvolmaakte zijn terugkerende thema's. In de gekleurde tekeningen vormen terugkerende personages en beeldmotieven als de wereldbol, landkaarten, vogels en vissen een verbindend element. Een boek om vaak te herlezen en te bekijken en om samen over te filosoferen. Voor geestelijke ontdekkingsreizigers vanaf ca. 15 jaar.

Soms ben ik een ontdekkingsreiziger

Een boek dat gepresenteerd wordt als 'Een klein museum van het innerlijk' kan niet anders dan intrigeren. Wat moet je je daar bij voorstellen? Een reeks losstaande korte tekstjes, over herinneringen, gedachten, gevoelens blijkt. Zo onwaarschijnlijk mooi geschreven dat je ze niet achter elkaar mag lezen, maar slechts een voor een degusteren. Het is verbazingwekkend wat debutante Ruth Mellaerts met enkele uiterst eenvoudige woorden kan oproepen. Een voorbeeld uitzoeken is elke andere bladzijde oneer aandoen: “Soms als we op zondag allemaal naast elkaar zitten aan die veel te lange tafel, verdwaal ik tussen de kroketjes en de witlofsalade. Ik kijk naar de kinderen van mijn kleinkinderen. Ze hebben namen die ik niet kan onthouden, spelen spelletjes die ik niet begrijp.”

De suggestieve kracht van die simpele woorden, de herkenbaarheid van de gevoelens, plaatsen en gebeurtenissen is overrompelend. Daarbij lijkt ze zich moeiteloos te verplaatsen in zowel het hoofd van een bejaa…Lire la suite