Livre
Néerlandais

Doet Fien raar?

Selma Noort (auteur), Irma Ruifrok (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Fien is bij oom Leen. Er komt een aap in de tuin. De aap is stout. Wie krijgt de schuld? AVI-Start. Vanaf ca. 6 jaar.
Sujet
Apen
Niveau de lecture
AVI 1, AVI M3
Titre
Doet Fien raar?
Auteur
Selma Noort
Dessinateur
Irma Ruifrok
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Tilburg: Zwijsen, 2008 | Autres éditions
27 p. : ill.
ISBN
9789027679406

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Elk kind dat start in de basisschool wil graag zo vlug mogelijk leren lezen. Terecht wordt dan ook veel aandacht besteed aan het verwerven van de leestechniek. Of het kind daarna ook graag zal blijven lezen, hangt veelal af van het soort verhalen dat het aangeboden krijgt. Echte leesbevordering start bij verhalen die voldoende herkenbaar en inleefbaar zijn en bovendien ook nog eens de nodige dosis spanning en humor bevatten. Benieuwd dus of de verhalen die binnen de reeks 'ik lees', uitgegeven bij Zwijsen, deze verwachtingen kunnen inlossen.

In Doet fien raar? lezen we hoe een aap uit zijn kooi ontsnapt en bij Fien en oom Leen gaat wonen. Het verhaal over Fien en de aap is op het laagste AVI niveau geschreven en het leest vlot, maar de gebeurtenissen zijn eerder ongeloofwaardig en dat tempert het leesplezier aanzienlijk. Hetzelfde geldt voor De lol, waarin twee mollen elkaar niet meer leuk vinden en daarom op zoek gaan naar de 'lol'. Het hele verhaal draait rond d…Lire la suite
Fien is op bezoek bij oom Leen. Ze speelt in de tuin die uitzicht heeft op de dierentuin. Er ontsnapt een aap die bij Fien in de tuin komt. Aanvankelijk vindt ze het wel leuk om met hem te spelen, maar op een gegeven moment wordt aap wel erg brutaal. Zo gaat hij het huis van oom Leen in en neemt een hap uit de kaas en gaat in een pan zitten. Als aap een mes pakt, is de maat voor Fien vol. De aap vlucht door het raam naar buiten en laat Fien met een puinhoop achter. Gelukkig is oom Leen niet boos, maar of hij het verhaal van Fien gelooft? Deel uit de serie 'ik lees!'*. Humoristisch eerste leesboekje voor beginnende lezers, voorzien van vrolijke kleurenillustraties die het verhaal aanvullen. Ze beslaan veelal een dubbele pagina. Op het bekende serie-omslag zitten Fien en aap in de boom. Het goed lopende verhaal bestaat uit zes hoofdstukken met enkel eenlettergrepige woorden, AVI-Start. Ondanks deze beperking is er een verhaal ontstaan dat boeit van begin tot het eind. Vanaf ca. 6 jaar.

Doet fien raar?

Vanuit een boom in de tuin van oom Leen kan Fien de dierentuin zien. Vooral de apen vindt zij leuk. Wanneer een aap ontsnapt en in het huis van oom Leen de boel op stelten zet, is dat wel minder leuk. Gelukkig tilt oom Leen er niet zwaar aan. Het verhaaltje is erg dun. Misschien dat eerste lezertjes het gooi- en-smijtwerk van de aap nog wel kunnen appreciëren, want meer biedt het verhaal niet. Ook de tekeningen zijn erg doorsnee. Gewone leesoefenstof op AVI-1-niveau dus.

Suggestions