Livre
Néerlandais

Insecten : libellen, kevers en andere insecten

Determinatiegids.
Sujet
Insecten
Titre
Insecten : libellen, kevers en andere insecten
Auteur
Siegfried Rietschel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Insekten
Éditeur
Baarn: Tirion, 2010 | Autres éditions
239 p. : ill.
ISBN
9789052108131 (paperback)
Placing suggestion
597.8 (SISO) Ongewervelde dieren ; Insecten (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 38 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Uitgeverij Tirion heeft recent een aantal werken uit het Duits vertaald, die de wereld van planten en dieren beter herkenbaar moet maken. Insecten behandelt volgens een drie-kenmerken-systeem libellen, kevers, sprinkhanen, krekels, hommels en bijen, mieren, wespen en een aantal vliegen en muggen. Vlinders vind je hier niet, want die worden besproken in het aparte deel met overeenkomstige titel (auteur: J.H. Reichholf).

Het concept is gekend: per soort worden een drietal kenmerken gegeven, begeleid door enkele grotere en minder grote foto's. En daar wringt weer eens het schoentje. Elke rechtgeaarde bioloog weet wat de gevaren zijn van een foto in plaats van een tekening. Een foto benadrukt zeer individuele, plaats- en lichtgebonden kenmerken van het gefotografeerde terwijl een tekening àlle relevante kenmerken de gepaste aandacht kan schenken. De ongetrainde lezer -- en zijn we dat niet allemaal een beetje -- komt dan in de verleiding om zich blind te staren op de kleurtj…Lire la suite
Deze insectengids werkt via het driestappensysteem van Tirion. Dit systeem is gebaseerd op het fenomeen dat een kenner in een oogopslag ziet om welke soort het gaat. De filosofie is nu, dat elke beginner dit ook moet kunnen, als hij of zij maar aangewezen wordt waarop te letten. Dit systeem is helaas niet geheel consistent gevolgd. Bijvoorbeeld de zweefvliegen staan gewoon onder de vliegen, terwijl een leek die zeker zal gaan zoeken tussen de wespen. Het zal de beginneling ontgaan dat de zweefvlieg slechts twee vleugels heeft. Een nadeel van deze vertaalde veldgidsen is dat de behandelde soorten toegespitst zijn op het oorspronkelijke taalgebied, in dit geval Duitsland. Voor een vrij oppervlakkige en brede gids als deze is dat niet zo heel erg. Men zal deze gids vooral gebruiken om in te schatten tot welke soortengroep een insect behoort. De kleurenfoto's zijn buitengewoon scherp en duidelijk.

Suggestions