Een volwassen vrouw schrijft een roman over de bijzondere, maar ongelijke, vriendschap tijdens haar tienerjaren en de breuk die de vriendschap bee͏̈indigde.
Titre
Een vriendschap
Auteur
Silvia Avallone
Traducteur
Manon Smits
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Un'amicizia
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
442 p.
ISBN
9789403137315 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De diva en de studiebol

In haar jongste roman verdiept Silvia Avallone zich nogmaals in de groeipijnen van pubermeisjes, de beklemmende saaiheid van Italiaanse provinciesteden en de bevrijdende kracht van de literatuur.

Gelukkige gezinnen komen in de boeken van Silvia Avallone nauwelijks voor, afwezige vaders, depressieve moeders en aan hun lot overgelaten jongeren des te meer. Elf jaar geleden verscheen haar debuutroman, Staal, over de vriendschap tussen twee opgroeiende tienermeiden in het Toscaanse havenstadje Piombino. Het boek werd met prijzen overladen, zorgde voor een internationale doorbraak en werd zelfs verfilmd.

In haar vierde en jongste roman, Een vriendschap, voert de Bolognese schrijfster nog maar eens twee hartsvriendinnen ten tonele, tegen de setting van een niet nader genoemd kustplaatsje waarin de oplettende lezer moeiteloos het troosteloze stadje uit haar debuut herkent. Ze verdiept zich eens te meer in de groeipijnen van pubermeisjes, de beklemmende saaiheid van Italiaanse provinciesteden en de bevrijdende kracht van de literatuur, maar bovenal rekent ze genadeloos af met de internetrevolutie, die ons leven de afgelopen twintig jaar ingrijpend heeft veranderd.

Dat…Lire la suite

In het vierde boek van de auteur (1984), die veel literatuurprijzen won met eerdere boeken, beschrijft Elisa als volwassen vrouw de bijzondere vriendschap die ze met Beatrice had. Ze schrijft om zich los te maken van haar verleden. Ze hebben elkaar al dertien jaar niet gesproken, maar omdat Beatrice nu een beroemde influencer is, wordt Elisa – nu schrijfster – vaak met haar en hun vroegere vriendschap geconfronteerd. Zij ziet een andere Beatrice dan de rest van de wereld. Als tieners waren ze totaal verschillend: Elisa was verlegen, gaf niets om haar uiterlijk en hield van literatuur. Beatrice was knap, droeg mooie kleren en was dol op social media. Het was een ongelijke vriendschap en toch beleefden ze alle belangrijke momenten tijdens hun tienerjaren samen. Het verhaal leest gemakkelijk en boeit tot het einde. Pas dan wordt duidelijk waardoor hun vriendschap plotseling eindigde. Het boek is bekroond met de Italiaanse literatuurprijs ‘Premio Croce’ en geeft stof tot nadenken over vri…Lire la suite

À propos de Silvia Avallone

Silvia Avallone (née le 11 avril 1984 à Biella) est une écrivaine et poétesse italienne contemporaine.

D'acier, son premier roman, paraît en 2010 et remporte le prix Campiello Opera Prima. Il est adapté à l'écran par Stefano Mordini.

Biographie

Jeunesse et formation

Elle est née en 1984 à Biella, d'un père petit commerçant napolitain établi à Piombino où elle passe une partie de son adolescence, et d'une mère enseignante en primaire originaire du Piémont. Ses parents divorcent. Enfant unique, Avallone poursuit des études de lettres et de philosophie à Bologne. Elle se marie à un libraire. Ils habitent à Bologne.

Carrière littéraire

Son premier recueil de poésie, Il libro dei…En lire plus sur Wikipedia