De vriendschap van twee pubermeisjes in een Italiaans industriestadje wordt op de proef gesteld als de liefde in hun leven komt.
Titre
Staal
Auteur
Silvia Avallone
Traducteur
Manon Smits
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Acciaio
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014 | Autres éditions
350 p.
ISBN
9789023488057 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De Italiaanse schrijfster (*1984) studeerde filosofie. Dit is haar romandebuut. Het verhaal speelt in Piombino (Toscane), dat beheerst wordt door de staalfabriek Lucchini, waar duizenden mensen werken. Deze wonen meest in grauwe arbeidersflats, maar wel dicht bij het strand. Twee pubermeisjes zijn hartsvriendinnen, maar naarmate ze opgroeien voelen ze een dreigende verwijdering, die ook komt. Dit is het hoofdthema. Hieromheen spelen verschillende andere thema's: het werk op de fabriek van hun vaders, broers en vrienden, de vlucht uit de dagelijkse grauwheid in een rauw uitgaansleven vol drank, drugs en seks, een weinig gelukkig huiselijk leven in de gezinnen van de twee meisjes, met vaders die niet deugen, enz. De roman kreeg meteen veel lof en onderscheidingen. Terecht, maar het boek vertoont ook typische debuut-euvels: overladenheid, uitvoerigheid en pathetiek. Bij meer soberheid in thema's, gebeurtenissen en verteltrant had het boek waarschijnlijk gewonnen. Nu valt de spanning soms…Lire la suite

À propos de Silvia Avallone

Silvia Avallone (née le 11 avril 1984 à Biella) est une écrivaine et poétesse italienne contemporaine.

D'acier, son premier roman, paraît en 2010 et remporte le prix Campiello Opera Prima. Il est adapté à l'écran par Stefano Mordini.

Biographie

Jeunesse et formation

Elle est née en 1984 à Biella, d'un père petit commerçant napolitain établi à Piombino où elle passe une partie de son adolescence, et d'une mère enseignante en primaire originaire du Piémont. Ses parents divorcent. Enfant unique, Avallone poursuit des études de lettres et de philosophie à Bologne. Elle se marie à un libraire. Ils habitent à Bologne.

Carrière littéraire

Son premier recueil de poés…En lire plus sur Wikipedia