Livre
Néerlandais

Mijn eerste boek over vulkanen

Simon Adams (auteur), Bill Donohoe (dessinateur), Rob Jakeway (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Met hulp van veel gekleurde tekeningen wordt informatie gegeven over allerlei werkende en niet-werkende vulkanen. Vanaf ca. 10 jaar.
Sujet
Vulkanen
Titre
Mijn eerste boek over vulkanen / Simon Adams ; ill. Rob Jakeway, Bill Donohoe
Auteur
Simon Adams
Dessinateur
Bill Donohoe Rob Jakeway
Langue
Néerlandais
Titre original
My best book of volcanoes
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2001 | Autres éditions
31 p. : ill.
ISBN
90-257-3341-7
Placing suggestion
567.2 (SISO) Bergen - Vulkanen (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Mijn eerste boek over vulkanen richt zich op achtjarigen en ouder die een wondere explosieve wereld willen verkennen. Per dubbele pagina krijgen ze grote tekeningen ondersteund met blokjes tekst van een vijftal lijnen. Her en der vinden we vereenvoudigde doorsneden, schema's en een wereldkaart met de verspreiding van de belangrijkste vulkanen op aarde. Wat is een vulkaan en hoe ziet die er van binnen uit? Welke soorten vulkanen zijn er? Hoe onderscheid je de verschillende soorten van lava, wat is er speciaal aan vulkanische gebieden, onderzeese vulkanen en vulkaanmeren? De auteur beschrijft ook enkele grote uitbarstingen zoals die van de Vesuvius en schetst wat er na een uitbarsting met het landschap gebeurt, zoals rond de Mount St. Helens. Hoe leven de mensen nabij een vulkaan? Hoe onderzoekt men vulkanen? Wist je dat er vulkanen zijn op andere planeten, zoals op Venus? Het zijn allemaal boeiende weetjes, aangevuld met een woordenlijstje met definities, die van het boek een nu…Lire la suite
Veertien korte hoofdstukjes (2 blz.) geven eerst aan wat een vulkaan is. Dan kijken we in de aarde, onderscheiden soorten vulkanen en zien we hun ligging. Actieve, uitgedoofde en slapende vulkanen met hun assen en lava komen aan bod met de hun begeleidende hete bronnen, geisers en fumarolen. Onderzeese vulkanen, vulkaanmeren (soms zuur of heet), grote uitbarstingen van Vesuvius (79) tot Pinatubo (1991) en hun verwoestende werking (Mt. St. Helens, 1980) worden getoond. Voor- en nadelen van het wonen op een vulkaan, gevaarlijk vulkaanonderzoek en buitenaardse vulkanen sluiten het boek af. Ruim 90 duidelijke tekeningen in kleur, wereldkaart, woordenlijst (25 begrippen), alfabetische register (66 trefwoorden). Omslag in kleur met lava spuwende vulkaan. Vanaf ca. 10 jaar.