Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Dissus

Simon Van der Geest (auteur), Jan Jutte (dessinateur)
Na een gevecht in het zwembad raken Dissus en zijn vrienden onderweg naar huis hopeloos verdwaald. Het wordt een barre tocht langs een eenogige boer, grijpgrage kraanmachines en bloeddorstige hengelaars. Wanneer Dissus uiteindelijk thuiskomt, zijn z'n ouders hem helemaal vergeten. Hij werd zelfs vervangen door een hond met dezelfde naam.
Titre
Dissus
Auteur
Simon Van der Geest 1978-
Dessinateur
Jan Jutte
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020 | Autres éditions
119 p. : ill.
ISBN
9789045125145 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 200 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Poëzie voor jongensGepest worden, hopeloos verdwalen, bijna al je vrienden zien sterven en vergeten worden door je ouders. Meer gruwelijke ingrediënten voor een jeugdboek kan je nauwelijks bedenken. Simon van der Geest en Jan Jutte brengen ze samen in een verontrustende, maar tegelijk ook spannende en grappige odyssee. Dissus is een in elk opzicht buitengewone herwerking van het epos van Homeros. Op meesterlijke wijze wordt gespeeld met taal, tekst en beelden en ontmoeten tegenstellingen elkaar op de grens tussen realiteit en magie.

De taal van Simon van der Geest is tegelijk poëtisch en alledaags. Dissus is poëzie voor jongens, de vrije verzen komen heel natuurlijk over en alle registers komen aan bod: bijna spreektalige passages worden afgewisseld met kleine gedichten. Het gebruik van alliteratie, rijm en binnenrijm is zorgvuldig uitgebalanceerd tot een prachtig klinkend, ritmisch taalavontuur.

Het boek opent met een alledaagse scène: 'Z…Lire la suite
De tengere spriet Dissus wordt vaak het mikpunt van pesterijen. Wanneer hij met zijn vrienden naar het zwembad gaat, is het niet anders: eerst krijgen ze het aan de stok met de Grote Jongens, en onderweg naar huis raken ze ook nog hopeloos verdwaald. Dissus neemt het voortouw en loodst zijn vrienden - helaas niet allemaal - onder andere langs een eenogige boer, twee grijpgrage kranen, de verleidelijke sirenen en de betovering van Kirke. Wanneer ze uiteindelijk thuiskomen, zijn Dissus' ouders hem helemaal vergeten. Hij werd zelfs vervangen door een hond met dezelfde naam. Een originele en bijzonder geslaagde bewerking van het klassieke Odysseusverhaal. Van der Geest schrijft verhalende poëzie die tegelijkertijd boeit en ontroert, die fris en hedendaags is en toch dicht tegen het origineel aanleunt. Ook de illustraties in aardetinten, gemaakt in vrij grafische stijl, van Jan Jutte zijn absolute top. Ze vinden probleemloos een evenwicht tussen moderne jongensprenten en mythologische invl…Lire la suite

Dissus

In dit boek wordt het verhaal van Odysseus herverteld.
Odysseus wordt hier belichaamd door Dissus. Een jonge, slungelige kerel die op een dag met zijn vrienden naar het zwembad trekt en het daar aan de stok krijgt met een andere groep kinderen. Uit angst sluit Dissus zich op in het toilet en fantaseert dat hij een held is: Dat ik een held was, de held van het verhaal en dat we vet verdwalen en heel ver en vrij en vol gevaar, onderweg sneuvelen er een paar en iedereen huilen behalve ik, en ik, ik zeg dan: ‘hé, kom op. Loop maar mee met mij.’’ En dat is wat er dan ook gebeurt.
Wanneer Dissus en zijn vrienden onderweg naar huis even van de bus stappen, verdwijnt deze met de noorderzon. Dissus en zijn vrienden beginnen hun zoektocht, naar huis. Hun tocht naar huis blijkt een hele beproeving te zijn. Ze komen oog in oog te staan met Eenoog, ontmoeten de listige, eenzame Kirke, moeten voorbij bloeddorstige machines geraken, de lokroep van de sirenes weerstaan … En Dissus, Dissus…Lire la suite