Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Het reuzenradmysterie

Siobhan Dowd (auteur), Tjalling Bos (traducteur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
ed (12, ik-figuur) en Kat zien hun neef Salim in een reuzenrad stappen, maar zien hem er niet uitkomen. De autistische Ted is vastbesloten om uit te vinden waar zijn neef is gebleven.
Titre
Het reuzenradmysterie
Auteur
Siobhan Dowd
Traducteur
Tjalling Bos
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The London Eye mystery
Éditeur
Houten: Unieboek/Het Spectrum, 2017 | Autres éditions
222 pagina's
Note
Wordt vervolgd door Het museummysterie / Robin Stevens
ISBN
9789000358977 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Teds tante Gloria en zijn neef Salim gaan verhuizen naar New York, maar voordat het zover is, brengen ze nog een bezoekje aan Ted en zijn ouders in Londen. Ted en zijn oudere zus Kat zien Salim plaatsnemen in het enorme reuzenrad The London Eye, maar hij komt vervolgens niet meer naar buiten. Het perspectief ligt bij de 12-jarige Ted, die autistisch is. Hij weet álles over het weer en over wetenschap, maar met mensen en emoties heeft hij moeite. Ted is heel opmerkzaam en ziet dingen die anderen niet zien, en andersom. Hij heeft zo zijn eigen ideeën over waar Salim is en gaat op onderzoek uit. Ted is een sympathieke jongen met een altijd zeer verrassende visie op de wereld, wat het spannende verhaal uittilt boven andere detectiveverhalen. De vergelijking met Mark Haddons 'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht', waarin ook een jonge autistische hoofdpersoon een mysterie probeert te ontrafelen, is onvermijdelijk. Van een veelbekroonde, jong overleden auteur, bekend van 'Een…Lire la suite

Het reuzenradmysterie

Ted ziet zijn neef Salim in het London Eye stappen, het grootste reuzenrad ter wereld. Als de cabine terug op de grond staat en de deuren opengaan is er geen Salim te zien. Ted zal samen met zijn zus Salim proberen terug te  vinden.
Heel vlug ontdek je als lezer dat Ted een vorm van autisme heeft. Hij telt zijn cornflakes en luistert elke dag naar de weerberichten voor de scheepvaart. In het eerste hoofdstuk zegt hij: Dat ik hersenen heb die anders werken dan die van de meeste mensen, hielp me om te ontdekken wat er was gebeurd. Ted ontpopt zich tot een echte speurder.
De schrijfster linkt het detectiveverhaal aan het thema autisme. Ze is er heel bedreven in om weer te geven hoe iemand met deze handicap zijn weg probeert te vinden in de jungle van mensen die voor hindernissen zorgen. Siobhan Dowd heeft een ontroerend verhaal geschreven over hoe Ted zich tot zijn omgeving verhoudt en omgekeerd. Het verhaal heeft een sterke overtuigingskracht en het is ook met  humor geschre…Lire la suite

À propos de Siobhan Dowd

Siobhan Dowd, née le 4 février 1960 à Londres et morte le 21 août 2007 à Oxford, est une autrice britannique de littérature de jeunesse et une militante des droits de l'homme.

Biographie

Jeunesse

Siobhan Dowd naît dans le South London de parents irlandais. Elle est scolarisée dans des écoles catholiques et s'initie à l'écriture durant son enfance. Elle termine son premier roman, non publié, à l'âge de neuf ans. Elle est diplômée du Lady Margaret Hall, un collège de l'université d'Oxford, où elle étudie les lettres classiques. Elle obtient une maîtrise (Master of Arts) en études de genre et études ethniques de l'université de Greenwich.

Engagement associatif…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions