Livre
Néerlandais

De billen van Mamoe

Siska Goeminne (auteur), Wim Opbrouck (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
De belevenissen van een ca. 8-jarig meisje. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar.
Titre
De billen van Mamoe
Auteur
Siska Goeminne
Dessinateur
Wim Opbrouck
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Afijn, 2003
56 p. : ill.
ISBN
90-5933-025-0

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dit is een boek over Lieze. Over Lieze, over doodgaan en ook een beetje over geboren worden. Nee, nee, het is niet Lieze. Het is niet Lieze die geboren wordt of doodgaat. Dat gebeurt buiten dit boek. Ervoor en erna. In dit boek leeft Lieze. Heel graag. Iemand anders wordt geboren, en iemand anders gaat dood. Stil nu. Lees maar." Dit merkwaardige voorwoord vertelt niet alleen iets over de inhoud van het boek, maar ook over het wezenlijke van literatuur, hoe die de werkelijkheid even opschort: er gebeuren dingen binnen en buiten het boek. Op die manier wordt de lezer van tevoren aangezet tot nadenken. En nadenken, daarover gaat het hier in wezen. Door dit centrale gegeven verwijst het meteen naar Goeminnes debuut, Het hoofd van Marieke, waarin Mariekes gedachten in woorden en beelden werden gevat.

Je moet het de auteur nageven, ze weet zich bijzonder in de gedachten van een kind in te leven, van de angst en onmacht tegenover Mamoes aangekondigde dood tot de gevoelens bij …Lire la suite
Via het perspectief van de ± 8-jarige Lieze maakt de lezer kennis met haar leefomgeving. Vader, moeder (die zwanger is) en oma Mamoe bepalen haar huiselijke omgeving. Op school heeft ze het naar haar zin met meester Dirk die op een speelse avontuurlijke manier de leerstof bijbrengt en de kinderen aanzet tot fantasie en creativiteit. In korte hoofdstukken worden haar belevenissen beschreven, vaak afgesloten met een korte 'handgeschreven' tekst, poëtisch/beschouwend van aard. De naderende dood van oma en de komst van het nieuwe broertje vormen een rode draad. De toon is positief en liefdevol, lay-out en bladspiegel zijn prachtig verzorgd: illustraties in rood-bruin, hier en daar een fotootje. Mooi glad papier. Dit sfeervolle boekje is prima te gebruiken in een gezinssituatie of op school als uitgangspunt over dood en geboorte. Ook voor een gesprekje over vroeger (toen Mamoe jong was) zijn er aanknopingspunten. Om zelf te lezen is een redelijke woordenschat vereist (vanaf ca. 8 jaar).

Suggestions