Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Jakob en Jakoba

Siska Goeminne (auteur), Sarah Verroken (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
De jongen houdt van stil. Het meisje houdt van wild. Hij is Jakob. Zij is Jakoba. Ze durft alles wat hij niet durft. En ze kan alles wat hij niet kan. Maar dan gebeurt er iets... En plots is het andersom.
Sujet
Dapper zijn
Niveau de lecture
AVI 3, AVI E3
Titre
Jakob en Jakoba
Auteur
Siska Goeminne
Dessinateur
Sarah Verroken
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2011
33 p. : ill.
ISBN
9789058387301 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 300 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

‘Plots barst hij bijna, zo blij, zo trots is hij.’ Ook Siska Goeminne mag trots zijn, want met dit leuke boekje voor eerste lezertjes doet ze haar reputatie als begenadigd verteller alle eer aan. Het hoofdpersonage Jakob lacht terecht op het einde van het verhaal. Door zijn geslaagde reddingspoging herwint Jakoba immers haar kalmte, wat blijkbaar niet zo vanzelfsprekend is.
Jakob is een rustige knul die graag de stilte opzoekt. Lawaai, herrie, drukdoenerij, het is allemaal niet aan hem besteed. Wie daar wel van houdt, is Jakoba. Zij is Jakobs zusje en een absoluut haantje-de-voorste: ‘Haar stappen gaan rap, haar stem klinkt hard.’ De kat zet het daarom bij haar aankomst al snel op een lopen. Jakob lacht echter achter zijn hand en blijft rustig zitten waar hij zit, verscholen tussen de takken. Dat verstoppertje spelen zint Jakoba helemaal niet: ze ontpopt zich tot een kleine Spaanse furie en raast harder door de tuin dan de wind. Maar plotseling weerklinkt er uit het kippenhok een…Lire la suite
Jakob durft niet veel, Jakoba durft altijd alles. Maar toch is het Jakob die de duif redt uit het kippenhok. De spanning van het verhaaltje krijgt vorm in de angst van Jakob, die heel beeldend beschreven wordt. De natuur doet mee ('Aan de draad hangt de was, maar er is geen wind om mee te spelen'). De illustraties in verschillende formaten zijn zwartomlijnd en af en toe wat donker. De dieren, een blazende kat en de pikkende kip, en het gevecht tussen de kip en de duif, zijn behoorlijk eng, zowel in de tekst als in de afbeeldingen. De tekst staat in blokjes van enkele korte zinnen en is gedrukt in een schreefloze letter, AVI-E3. Sommige zinnen zijn in kleur weegegeven, dit lijkt willekeurig. Woorden en zinnen die geroepen worden zijn vetgedrukt. Dit alles maakt de bladspiegel wat onrustig. Een breed uitgewerkt verhaaltje, dat een behoorlijk appel doet op het tekstbegrip van eerste lezers. Vanaf ca. 6,5 jaar.

Jakob en Jakoba

Jakob wordt wakker en wandelt de tuin in. Alles is nog erg rustig. Jakob observeert alles goed en hij geniet, samen met de kat die hem gezelschap houdt. Dan hoort hij hoe Jakoba komt aanstormen. Jakob verschuilt zich onder een struik. Hij wil nog even alleen zijn. Jakob ziet hoe Jakoba hem zoekt maar niet vindt. En daar wordt ze boos van. Jakob kruipt nog een beetje verder weg onder de struik. Dan wordt plots de rust verstoord door luid gekakel in het kippenhok. Pluimen stuiven er in het rond. Een duif is in het net van het hok gevlogen en kan niet meer weg. De kip is boos en pikt de duif waar ze maar kan. De duif is doodsbang en probeert te ontkomen, maar dat lukt niet. Vanuit zijn schuilplaats ziet Jakob alles gebeuren. Hij hoopt dat Jakoba, die alles durft, de duif zal redden. Maar dat gebeurt niet. Jakoba rent bang weg en kruipt naast Jakob onder de struik, waar ze zich probeert af te schermen voor wat er gebeurde. Jakob begrijpt er niets van. Wat is er mis met Jakoba? De Jakob…Lire la suite